Karbo's nytårstanker 2001 - fortsat

USB 2.0

En af de helt store (mindre) nyheder er opdateringen af USB-interfacet. Igen er der tale om en nyhed, der knytter sig til ny chipsæt og dermed ny bundkort. Dog vil man sikkert kunne få løse USB 2.0-adaptere.

USB har været en stor succes de seneste tre år. Set startede langsomt, men i dag forbindes mus, tastaturer, scannere, kameraer og en lang række andre enheder via de små USB-stik. Og ofte kan enhederne klare sig med den strøm, de kan få via USB-kablet. Det er rigtig elegant.

Problemet med USB har især været den lave hastighed for dataoverførelse (båndbredde). Det betyder fx, at kraftige scannere ikke kan forbindes med USB - det vil tage al for lang tid at hente data over i pc'en. I de tilfælde benytter man interfacet SCSI eller Firewire, der har store båndbredder. Men det får USB også i version 2.0.

USB 2.0 skulle benytte de samme stik og kabler som den USB, vi kender, og der skulle også være fuld kompatibilitet mellem de to versioner. Men med version 2.0-enheder kan man overføre tilstrækkelige datamængder til selv meget krævende brug, fx harddiske, high-speed CD-ROM eller DVD. Så det lyder godt! Vi kan så håbe, at interfacet også bliver mere stabilt, for man oplever tit "støj på linjen", når man har flere aktive USB-enheder samtidig.


Hurtigere Internet

Meget tyder på at året 2001 endelig kommer til at byde på hurtig og billig Internet-adgang til de fleste. I år 2000 begyndte teleselskaberne endelig at rulle ud med ADSL-tilbud. Det er en overlegen modemforbindelse, som kun kan anbefales til alle, der kan få den. Meget tyder på, at man har holdt ADSL tilbage i flere år, for teknikken har været færdigudviklet siden 1997. Men nu kom det da.

Næste trin skulle blive endnu bedre: FWA Fixed Wireless Access. Her er tale om en trådløs forbindelse, hvor hvert hjem skal udstyres med en lille modtager. Der skal være frit udsyn mellem sendemast og modtager. Med denne lille modtager kan man få meget kraftige Internet-forbindelser - som ADSL eller bedre. Det lover de, men man tør næsten ikke tro på det, pc'ens historiebog er fuld af brudte løfter. Men jeg tør alligevel tro på det.

Firmaet Sonofon har lovet at inden udgangen af 2002 skal 90% af Danmark være dækket med FWA. Og det skulle vel at mærke ske til små priser, altså fx 300 kr pr. måned. FWA skulle være en enkel og robust teknologi, som bør få stor betydning i Danmark. Om vi ligefrem kommer til at downloade lejede spillefilm via disse forbindelser - man kan da håbe!Copyright (c) 2000-2001 by Michael B. Karbo.