2.3 Korrekt tasteteknik

Vi bruger hænderne til at betjene tastaturet, men hvordan? Jeg starter gennemgangen med at se på hænderne; derefter går vi længere op ad armene og ser på problemerne der.

Undgå vred/stræk i hånden

Du skal undgå at tage tastkombinationer med én hånd. Hvis du fx skal taste Control+s (for at gemme), skal du ikke bruge venstre lillefinger til Control-tasten og venstre pegefinger til s-tasten. Det giver et uheldigt vred i hånden:

Brug hellere den højre Control-tast med højre hånd og s-tasten med venstre hånd:

Du skal altså undgå at strække/vride hånden for at nå tast-kombinationer med én hånd.


Håndleddet

Eksperterne er delte, når det gælder den korrekte håndstillling over tastaturet.

Den amerikanske teori

Ifølge den ene teori (som du bl.a. kan læse på amerikanske hjemmesider om ergonomi) skal du holde håndledet vandret og uden bøjning/drejning. Det medfører at du ikke må hvile armen, mens du skriver på tastaturet.

Hænderne skal kunne bevæge sig frit, så armen skal ikke hindre den. Armene skal altså svæve henover bordet. Tastaturet teoretisk set være vinklet svagt fremover:

Jeg hviler håndleddet på bordet, mens jeg taster, men det er altså forkert i følge denne teori.

Den danske teori

Ifølge danske ergoterapeuter er det optimale, at man bevarer håndleddets anatomiske stilling. Det betyder, at man slapper af i hånden og at hånden er svagt opadbøjet. Brug gerne en håndledsstøtte; det er meget behageligt:

Konklusion

En konklusion kunne være, at man godt må hvile underarmen ved tastaturet. Det væsentlige er at kunne bevæge hånd og håndled frit frem/tilbage/ og højre/venstre over tastaturet, mens du skriver.

Hånden og fingrene må ikke vrides/strækkes for at skulle nå nogle af tasterne. Derfor må du nok ikke hvile armene alt for meget, mens du taster. Du skal holde mange små pauser undervejs, hvor underarmene hviler på bordet (eller den bløde håndledsstøtte-pude).

Og derfor er jeg selv meget glad for den håndledsstøtte-pude, som fulgte med mit Duba-bord. Det er en 50 cm lang pude af noget meget lækket gummi. Den er placeret cirka 10-15 cm foran tastaturet, så der er plads til min trackball imellem.

Albuen

Det næste led, vi kommer til er albuen. Her er det vigtigt, at du holder albuerne tæt ind til kroppen. Idealet er, at både mus og tastatur er placeret på en linje lige foran kroppens center. Og det kan jo ikke lade sig gøre i praksis:

I praksis drejer det sig om at undgå vred og drejning i skulder, derfor skal albuen holdes tæt til kroppen! Jo længere ud albuen kommer fra skulderens lodlinje, jo mere spænder den. Så dette er nok noget af det allervigtigste at huske!

Albueleddet skal være åbent, dvs. 90 grader eller mere. Dette indgår i min egen praktiske erfaring. Det er utroligt vigtigt, at albueleddet ikke låses, og det gør det, hvis vinklen bliver under 90 grader.

Min erfaring er, at tastaturet skal skubbes lidt længere ind på skrivebordet, end det jeg tidligere var vant til.

Skulderen

Det er vigtigt, at der ikke sker drejning eller løft i skulderleddet. Skulderen skal hvile og må ikke bevæges. For at opnå det, skal bordets, stolens og din højde passe til hinanden:

Samtidig skal både mus/trackball og tastatur være placeret i korrekt dybde på bordet.


Næste modul

Forrige modul


Copyright Michael Karbo.