2.5a Stole

Stolen er vigtig; det giver sig selv. Men hvilken model skal man vælge? De moderne stole har et utal af indstillingsmuligheder, og lad os se, hvad det er godt for.

Sædehøjde

Alle kontorstole har i dag en gaspatron, der kan hæve sædet. Betjeningen sker med et håndtag i den ene side. Du skal være opmærksom på, hvor højt op, sædet kan komme. Hvis du vil variere arbejdshøjden ved et hæve/sænkebord, skal stolen kunne varieres lige så meget opad som bordet kan. Her er der ret stor forskel på stolene, ikke alle kan komme særlig højt op.

Hvis du vil højt op at sidde, kan en fodskammel også være nødvendig.

Vip i sædet

Sædet kan vippe frem og ned, tilbage og op. I nogle stole kan sædet også skubbes frem og tilbage. Det vigtigste er, at sædet kan vippe forover. Det giver nemlig, når vi holder overkroppen lodret, en åben stilling i hofte-leddet.

Husk i det hele taget: åbne led låser ikke.

Jeg har set stole fra Dauphin (model Zeta) hvor sædet kan vippes op til 14 grader. Dauphin Zeta er i det hele taget en velgennemtænkt stol til cirka 4.000 kr. inkl. moms. Den har alle indstillingsmuligheder undtagen den store sædehøjde.

Ryglænet

Normalt skal du ikke bruge ryglænet, mens du arbejder. Du sidder med rank ryg, og hviler i dig selv. Men ind imellem - når du laver pauser, så er det rart med et ryglæn.

Ryglænet skal kunne justeres i højden, så du får den rette lændestøtte.

De moderne ryglæn er så smarte, at de kan tilpasses kropsvægten. Det betyder, at der er en variabel modstand, når du læner dig bagud. Du kan selv vælge om ryglænet meget let skal vippe bagover, eller om der virkelig skal presses til.

Armlæn og nakkestøtte

Den rigtige kontorstol har ingen armlæn. Dem har du nemlig ikke noget at bruge til. På samme måde er nakkestøtte også overflødig.


Næste modul

Forrige modul


Copyright Michael Karbo.