2.6 Lys og tilbehør

Der hører mere til arbejdspladsen end stol og bord, der findes en del andet tilbehør, som også har betydning for ergonomien.

Skriv til os, hvis du kender til udstyr, der bør omtales: Ergo@ErgoGuide.dk

Konceptholder

Det er den dims, som holder dine papirer, hvis du skriver efter papir. Skal placeres mellem tastatur og skærm, så undgår du at dreje hovedet hele tiden (og give nakken uheldige vrid):

Billede af konceptholder

Dårlige lysforhold

Blænding er noget skidt. Du må ikke have direkte lys ind i øjnene. Du må ikke sidde med ansigtet direkte mod vinduet, og skærmen skal helst være mindst to meter fra vindue.

Et arbejdsvindue mod nord er at foretrække.

Reflekser er irriterende og anstrengende. Reflekser er en hyppige kilde til daglig irritation. Kontroller selv, om der er reflekser i din skærm eller andet blankt materiale. Kommer der lys bagfra eller fra vinduet, der kan reflekteres?

Undersøg selv om dele af rummet, du sidder i, ikke er ordentligt oplyst.

Er du nødt til at knibe øjnene sammen, når du skal læse?

Sidder du ordentligt og afspændt, når du skal læse noget? Hænger det et eller flere t skrivebord eller edb-skærm ?

Lamperne

Du bør have både lofts- og arbejdslys. Arbejdslampen skal give asymmetrisk lys, så det når langt henover skrivebordet. Og lampen skal kunne indstilles.

Loftslyset kan evt. være lysstofrør med såkaldt dagslys-rør. Armaturet må ikke hænge ned lige over eller foran din arbejdsplads.

Energispare-pærer er lidt problematiske. Teknisk set er lyset fra energisparepærer smalspektret i modsætning til dagslys, som er bredspektret (det er sammensat af mange typer lys), derfor kan lyset opleves "koldt".

Vi har bedt Elsparefonden udtale sig om lyskvaliteten fra sparepærer. Her er deres svar (og tak til dem for det!):

Forholdet omkring belysning er meget komplekst. Der er dels farvetemperaturen og farvegengivelsesevnen, som igen hænger sammen med spektret.

Elsparefonden anbefaler A-pærer til mange formål men ikke alt. Så det afhænger, af hvad det er for noget arbejde. Er det f.x. en kunstmaler, ja så vil vi aldrig anbefale det over staffeliet. Heri ligger, at hvis det er arbejdsbelysning, hvor farvegengivelsesevnen er vigtig, ja så er det ikke A-pærer man skal bruge. Men til utrolig meget andet, er det en mægtig god løsning. Det største problem er i virkeligheden oftest armaturets udformning.

A-pærer er oftest 3-pulver-rør og giver et RA tal på mere end 80, hvor dagslys er 100. Hvis man bruger 5-pulver rør kan man komme over 90; til gengæld koster det på energieffektiviteten. Grafiske arbejdspladser bruger typisk 5-pulverrør.

5-pulverrør findes som lange lysstofrør, men ikke som kompakte A-pærer (lavenergipærer). Producenterne mener ikke der er et marked herfor og producerer dem derfor ikke, da folk oftest ikke kan se forskel.

Elsparefonden har 24/9-2000 åbnet en ny forbrugerservice på adressen

  • www.a-paere.dk.

    Her kan du læse meget mere om de lystekniske forhold ved at bruge A-pærer ligesom du kan finde en liste over de A-pærer, som Elsparefonden anbefaler til forbrugerne, dvs. pærer der lever op til en række kvalitetskrav.


    Næste modul

    Forrige modul


    Copyright Michael Karbo.