3.2a De moderne mus og deres interface

Mus findes i et utal af udførsler. Der findes variationer indenfor:

 • Interface. Hvordan forbindes musen til pc'en?
 • Størrelse. Stor eller lille mus.
 • Symmetrisk eller asymmetrisk udformning.
 • Antal knapper. To, tre, fire eller flere knapper..
 • Trackballs, som også er en slags mus.

  Endelig findes penne-lignende dimser og digitizers, som også bruges til at pege, markere og klikke med. Dem ser vi senere på.

  Muse-interfacet

  Musens interface har først og fremmest betydning for, med hvilket stik, den tilsluttes pc'en.

  Interfacet er egentligt ret underordnet fra et ergonomisk synspunkt, men det har alligevel en praktisk betydning. For nogle mus findes måske kun med en bestemt type stik. pc'en skal også have en fri port, stikket kan gå i; det er ikke altid tilfældet. Endeligt har interfacet også betydning, hvis du ønsker at tilslutte to eller tre mus/trackballs til samme pc; det kan kun lade sig gøre, hvis de har forskelligt interface.

  Mus til COM-porten

  Traditionelt har man forbundet musen til den serielle port. Enhver pc har to serielle porte, som hedder COM1 og COM2. Du ser sådan et serielt stik herunder:

  De moderne mus laves ikke til seriel port (man er gået over til PS/2-stik). Men almindeligvis følger der en converter med:

  Det betyder, at PS/2-musen ligeså godt kan forbindes til en COM-port, og det er smart. Især fordi, at du på den måde kan have to mus tilsluttet samtidig - en via PS/2-porten og én via COM1:

  Mus til PS/2

  PS/2-porten blev introduceret af IBM i midten af 1980'erne. Stikket er et såkaldt Mini-DIN, et lille rundt stik, der her ses til venstre. Det højre stik er et traditionelt DIN-stik, som tidligere blev brugt til tastaturer.

  PS/2-stikket bruges i dag både til tastatur og mus, så din pc har sandsynligvis to PS/2-porte:

  Stort set alle moderne mus har PS/2-stik, men som tidligere nævnt følger der gerne en converter med musen, så den alternativt kan tilsluttes en seriel port.

  USB-mus

  Den seneste udvikling indenfor pc-interface hedder USB. Det er en forbindelse med denne type stik:

  Der findes efterhånden et godt udvalg af USB-baserede mus på markedet.


  Næste modul

  Forrige modul


  Copyright Michael Karbo.