3.3 De "ergonomiske" mus

Firmaet Microsoft har længe produceret mus. Og Microsoft var mig bekendt de første til at komme med en "ergonomisk" mus.

Siden er der kommet en lang række andre "ergonomiske" mus, hvor designet er forbedret på meget forskellig vis. Vi kunne kalde disse modeller pc-musens 2. generation.

Lad os kigge på en håndfuld af de mest populære mus.

Microsoft Ergo mus

Dette var én af de første ergo-mus. Betegnelsen "ergonomisk mus" er lidt noget vrøvl, for musen er grundlæggende aldeles u-ergonomisk. I dette tilfælde drejede det sig om, at designet er asymmetrisk, Det var meget revolutionerende. En stor, fed, tung mus:

Den første Ergo-mus fra Microsoft

Den første Microsoft Ergo mus havde kun to knapper, som du ser det, og interfacet var selvfølgelig til COM-porten.

Logitech Ergo-mus

Det schweiziske firma Logitech er førende indenfor udvikling af mus. Så vidt jeg erindrer, var de først med tre-knapsmusen. Denne lidt ældre Logitech MouseMan er asymmetrisk/ergonomisk ligesom Microsoft Ergo musen, men den har tre knapper:

Den midterste knap bruges til dobbeltklik, og det var en nyhed.

Dobbeltklik med treknaps-mus, dog ikke fra Microsoft

Da Windows 95 for alvor indtog pc-markedet, blev behovet for dobbeltklik større og større. Men Microsoft har selv aldrig fremstillet mus med en knap, der kan bruges til dobbeltklik.

Problemet med dobbeltklik er, at det kan være rigtigt hårdt for motorikken. Hvis du ofte skal klikke to gange, hurtigt efter hinanden, kan det give store spændinger i arm og skulder. Derfor opleves det som meget befriende, første gang man får en treknaps-mus i hånden.

Underligt nok, kunne man synes, at Microsoft ikke kan se det smarte i treknaps-musene. Det virker, som om firmaet direkte har modsat sig denne tankegang.

I hvert fald har Windows aldrig understøttet Logitechs mus direkte. Først når Logitechs egne styreprogrammer er indlæst, virker dobbeltklikket.

Til Microsofts forsvar kan vi fremføre, at i Windows 98 har man forsøgt at overflødiggøre dobbeltklikket. Du kan vælge et nyt "look", nemlig web-format, hvor du kun behøver at klikke én gang for at åbne mapper mv. Systemet er langt fra perfekt gennemført, men det er et skridt i den rigtige retning.

Se Windows Tip om web-format i Windows 98.

Se også omtalen af MouseTools.

Se omtalen af indstilling af hastigheden på dobbeltklik.


Næste modul

Forrige modul


Copyright Michael Karbo.