3.4 Mus med rullehjul

Rullehjulet blev introduceret af firmaet Microsoft, som har tradition for at fremstille mus af høj kvalitet. Rullehjulet blev Microsofts bidrag til mus med bedre funktionalitet og ergonomi. pc-musen er kommet til 3. generation.

Tanken bag

Ideen er, at du har en lille hjulskive, der "kigger op" midt i musen:

Ved at dreje rullehjulet, kan du fx bladre ned gennem en tekst.

Microsoft IntelliMouse

Her ser du den oprindelige Microsoft IntelliMouse, som kom i 1996-97. Det skete samtidig med lanceringen af Office 97, den store meget succesfulde programpakke med bl.a. Word 97.

IntelliMouse virker sammen med disse programmer. Hvis du fx holder Control-tasten nede, samtidig med at du "skroller" på hjulet, så zoomer du ud eller ind på dokumentet.

Microsoft IntelliMouse er en udmærket mus, men personligt irriterer det mig, at der ikke er en knap til dobbeltklik. Rullehjulet er siden blevet kopieret af mange andre, og fås fx i diverse modeller fra Logitech.

MouseManPlus

Herunder ser du én af mine favoritmus, nemlig MouseManPlus:

MouseManPlus er veludstyret:

 • Et rullehjul i midten, der samtidig fungerer som en knap, der kan trykkes ned, og som dermed evt. kan bruges til dobbeltklik.
 • Almindelig højre/venstre-knapper
 • En tommelfingerknap, der fx også kan bruges til dobbeltklik

  MouseManPlus er en glimrende mus, som siden er kommet i en række variationer (også trådløse).

  Eller hvad med dobbelt rullehjul

  Du kan også få mus med dobbelt rullehjul, altså både rul højre/venstre og op/ned. Her ser du en meget billig mus fra Addison Technologies, der netop har denne facilitet:

  Addison Technologies 4D Mouse. Pris: under 150 kr.

  Det dobbelte scroll er ikke en standard-facilitet i Windows, og derfor skal der indlæses en driver, før det virker. Her ser du et klip fra driverens dialogboks:

  Driverprogrammet medfølger på en diskette, og det installeres helt uden problemer. Rullefunktionen virker helt fint; især når jeg arbejder i Photoshop er det smart. Så kan jeg nemlig scrolle fra højre mod venstre i stærkt forstørrede billeder, og det er genialt.

  Selve musen er noget for let til min smag; jeg foretrækker en lidt tung mus. Men det dobbelte scroll er rigtig godt.


  Næste modul

  Forrige modul


  Copyright Michael Karbo.