5.3 Ergonomiske tastaturer

Traditionelt har tastaturer på pc lignet det fra skrivemaskinen, blot med flere taster. Og tastaturet har været bygget helt lige med tasterne 6 vandrette rækker, hvilket ikke er særligt ergonomisk.

Ergonomisk opdeling

På et tidspunkt begyndte man at forske i håndens stilling, og fremsynede firmaer kunne udvikle de første ergo-tastaturer. Fidusen er her, at man opdeler tasterne i to uafhængige og adskildte blokke:

Det var et af de mere ekstreme ergonomiske tastaturer

Valg af tastatur

Valg af tastatur er meget en individuel sag. Nogle elsker Microsofts Natural Keyboard, hvor andre hader det. Derfor er det svært at forudsige, om du bliver glad for et bestemt tastatur. Du er nødt til at prøve det, og det kan godt tage 1-2 uger før du for alvor kan vurdere et tastatur.

I amerikansk litteratur omtales tastaturer fra Kinesis og Datahand som nogle af de mest avancerede. Jeg bruger selv Microsofts Natural Keyboard.

Herunder ser du den lidt lettere model Microsoft Natural Keyboard Elite. Du ser tydeligt, at de to hænder arbejder uafhængigt af hinanden:

Microsoft Natural Keyboard Elite. Et ergonomisk tastatur, som rent fysisk er lidt mindre end godt er. PageUp og PageDown er meget dårligt placeret efter min mening.

ErgoForce

KeyTronic er et amerikansk firma, der laver nogle glimrende tastaturer. De har senest lavet et tastatur, som arbejder med variabel vægt på de enkelte taster. Det skulle også forbedre ergonomien.

ErgoForce hedder modellen. Normalt skal der en belastning på omkring 55 gram for a aktivere en tast. Men det giver sig selv, at tommelfingeren fx har mere kraft end de andre fingre. Derfor graduerer man de enkelte tasters vægt:

 • De yderste taster aktiveres med blot 35 gram
 • De inderste taster kræver 45 gram
 • Enter skal have et pres på 65 grams
 • Control, Alt, mellemrum markeringsværktøjeti bunden af tastatur er oppe på 80 grams tryk.

  Jeg er selv utrolig glad for dette tastatur, som jeg benytter hver dag. Jeg har drobbet Microsofts ergo-tastatur, som fylder for meget på skrivebordet. Dette har et traditionelt layout, men den variable vægt på de enkelte taster passer mig godt!


  Næste modul

  Forrige modul


  Copyright Michael Karbo.