7.5 Inflammation

Her følger en kort gennemgang baggrunden for museskaden belyst med medicinske øjne. Du kan her læse om de reaktioner, der sker i muskler og led ved overbelastende og ensidigt arbejde, som musearbejdet let bliver til. Når man læser forklaringen, bliver det ret indlysende, hvorfor vi har brug for pause, styrketræning og strækøvelser.

De fire tegn

Tumor, Rubor, Calor, Dolor

Man har siden romertiden talt om inflammation, når kroppens væv (som leddene og senerne er en del af) var/er

 • Hævet = Tumor
 • Rødt = Rubor
 • Varmt = Calor
 • Smertefyldt = Dolor

  Inflammationen forklares nutildags som en "betændelsestilstand" hvor kroppens immunceller reagerer mod en skade. Skaden kan komme af mange årsager. Der kan være tale om udefra kommende angreb fra bakterier, vira mv., der kan også være tale om en læsion (et snit, en slag eller en hudafskrabning).

  Eller der kan være tale om en overbelastning. Og det er museskaden, vi er inde på her. Inflammation følger altså enhver form for skade. Vi ser inflammation ved infektioner, men også ved overbelastninger, hvor der ikke nødvendigvis er tale om betændelse.

  Museskaden

  Museskaden er en kronisk overbelastningsskade med et deraf følgende kronisk inflammatorisk element. Muskler, sener og led har været vedvarende overbelastet ved vedvarende ensformig gentagen belastning.

  De muskler, det her går ud over, er de små styremuskler i nakke, skulder, albue, håndled og fingre. De overbelastes af de vedvarende spændninger, så kroppen tror, at der er sket en skade på vævet. Herefter reagerer kroppens immunceller (bla. de hvide blodlegemer man finder i blodet). De forsøger at reparere skaden. Denne reparation skaber også den inflammatoriske tilstand.

  Muskler

  Når man spænder en muskel nedsættes blodtilførelsen markant. Kun når musklen slapper af kan den få den nødvendige ilt og ernæring. Der kommer eksempelvis ikke ilt til musklerne de 10 sekunder Carl Lewis er om at løbe 100 meter, det kan han sagtens tåle.

  Den manglende ernæring og ilttilførsel til muskler er en følge af vedvarende overbelastning og det ensformigt arbejde. Dette kan ved vedvarende spænding af muskler medføre muskelskader, hvor personen i højere eller mindre grad mister førligheden i skulder, albue håndled, mv.

  Der er ingen blodkar i sener og led. Så den eneste ernæring bindevæv, altså: sener, brusk og muskeltilhæftninger får, kommer fra bevægelse der kan "pumpe" næringsstoffer ind i bindevævet, og affaldsstoffer væk fra bindevævet. Derfor er det vigtigt både at spænde af (for musklerne) og at bevæge sig (for sener, mv.). Dette forhold er jo også gældende for ryggens bruskplader, som tidligere beskrevet.

  Gendannelse/Regeneration

  Belastninger er en naturlig begivenhed i vort bevægeapparat. Hver gang vi bevæger os eller på anden måde belaster kroppen lidt, sker der en inflammatorisk reaktion. Dette er normalt og ikke skadeligt.

  Ved overbelastning er cellerne er kommet i en tilstand af underernæring og iltmangel, og de reagerer med at udsende advarselssignaler som den opmærksomme musebruger registrerer i form af træthed, "syre i musklerne" og smerte.

  Kroppens immunceller (reparationsceller som bl. a. findes som de hvide blodlegemer) reagerer på disse signaler og iler til de trængte vævsceller. Her kan der bl. a. ske disse to mulige ting: Enten hjælper reparationscellerne den svækkede celle i gang med en selv-reparation. Hvis det ikke kan lade sig gøre, fjernes den svækkede celle ihjel for at skabe plads til ny. Dette sker hele tiden over alt i kroppen og er naturligt.

  Kræver tid, pause, ro

  Immuncellerne nedbryder beskadiget væv og giver dermed plads for dannelse af nyt væv. Dette kræver, at kroppen får tid til regeneration!

  Enhver, der har trænet løb eller styrketræning, ved at man skal holde mindst en længere pause, (timer til dage), efter en hård træningssession. Man lader jo heller ikke en galophest løbe på galopbanen i 8 timer dagligt år ud og år ind.

  Den hårde træning nedbryder muskler; men kroppen regenerer og genopbygger muskler og væv på et bedre, stærkere niveau så længe at der er balance i tingene.

  Hold Siesta

  Hvis man fortsætter arbejdet uden at lade kroppen få den nødvendige pause til regeneration - så kommer de kroniske skader som kroppen ikke længere vil være i stand til at reparere. Derfor er pauser, afspænding og varieret bevægelse så vigtige elementer i arbejdsdagen ved mus og skærm.


  Næste modul

  Forrige modul


  Copyright Michael Karbo.