8.0 Når skaden er sket

Desværre begynder man normalt først at tage ergonomien under behandling, når skaden er sket. Det er uhentsigtsmæssigt, men sådan er vi mennesker indrettet. Lad os se på, hvad man kan gøre, når det går op for én, at der er museskade undervejs i hånd, arm og skulder.

Smertebehandling

Når du har smerter i hånd og armen, skal kroppen aflastes. Indstil arbejdet.

Nedkøl evt. de smertende områder ned med isposer, men du må endelig ikke genoptage arbejdet, før musklerne er varmet op igen.

Masser selv håndled, albue og skulder. Massage sætter gang i blodcirkulationen, og dermed kommer der ilt og næring til musklerne.

Akupunktur

Ved alvorlige tilfælde af museskader kan akupunktur sikkert være en god løsning - i hvert fald for nogle. Akupunkturen virker (ifølge min opfattelse) ved, at den sætter varme og cirkulation i gang i de smertende områder, og dermed stimulerer helbredelsen/regenerationen.

Jeg har selv haft stor glæde af akupunktur-behandlinger, som jeg har fået i Valby Akupunktur- og Smerteklinik. Det virkede ret godt.

Da jeg gik til min egen "almindelige" læge med min brændende arm, diagnosticerede han mig til at muligvis have en begyndende "gigtbetændelse". Hans bud var en lang pause fra alt arbejde. En bekendt anbefalede akupunkturen, og allerede efter den første behandling kunne jeg begynde arbejdet igen.

Personligt er jeg helt overbevist om, at akupunktur kan hjælpe mange mennesker. Men det må være at foretrække, at en læge udfører behandlingen. Og så er det ret irriterende, at sygesikringen ikke giver tilskud - det koster 240 kr. per behandling, som man selv må betale.

Smertestillende medicin

Mange læger vil som det første give dig smertestillende medicin, og det er jo også en billig behandling for samfundet. Mit råd er, at du skal være opmærksom på, om det er det, du ønsker. Medicinen kan mulgvis fjerne smerterne, men ikke andet. Personligt vil jeg undgå enhver form for medicinering så langt hen ad vejen, som det overhovedet er muligt. og prøv under alle omstændigheder akupunktur først!

Strækøvelser

Som hovedregel må du ikke lave øvelser, som gør ondt. Visse strækøvelser være direkte skadelige, når du har en museskade. Vær varsom og tal med lægen.


Næste modul

Forrige modul


Copyright Michael Karbo.