Modul 10b3. Om LAN - netværk - fortsat

Net med cabling

 • Næste side
 • Forrige side

 • Et LAN, et lokalt netværk, består af to eller flere pc'er, som er forbundet med ledninger. Ledningerne (også kaldetcabling ) er fx forbundet til netkort. På den måde kan der transmitteres data mellem pc'erne.

  For at udnytte netkort og cabling mv. skal der dog installeres netværks-software. Det findes i Windows 95; det skal bare installeres. Da netop Windows 95 er så velfungerende i netværk, vil jeg kun gennemgå dette system.

  Direkte kabeltilslutning

  Det allermest enkle net består i at forbinde de to pc'er med et kabel. Du kan vælge en serielforbindelse med et kabel mellem to COM-porte. Eller du kan forbinde to pc'ers parallel-porte med et kabel. Herefter installerer du Windows 95-komponenten "Direkte kabeltilslutning" samt en protokol på begge pc'er. Så virker det - bare ret langsomt, og du kan kun forbinde to pc'er. Faktisk er det så langsomt, at det kun benyttes i nødstilfælde.

  Sammenkobling med netkort

  I praksis monterer man etnetkorti de to pc'er. Netkortet er en adapter, som er god til at overføre data fra pc'ens bus til et kabel. Kablet er typisk forbundet til andre netkort via en hub.

  Herunder ses et almindeligt net mellem to pc'er. De er koblet sammen i et Ethernet med en fem-ports hub. Hub'en er en fordelerboks, som i dette tilfælde kan forbinde fem pc'er til hinanden:

  Kabeltyper

  Der findes mange typer kabIer, men i praksis er der to typer, som du kan vælge imellem:

 • Thinnet (coax-kabel)

 • PDS-cabling (twisted pair)


  Thinnet

  Thinnet-kablerne er slet ikke tynde, som navnet ellers siger. Det er nogle kraftige, sorte, skærmede kabler, der ender i de såkaldte BNC-stik (coax-stik i stil med antennestik), som skrues på:

  Fordelen ved thinnet (med BNC-stik) er, at det er billigt. Du behøver ingen hub (fordeler-boks). Kablerne trækkes bare fra netkort til netkort, og op til 30 pc'er kan forbindes i én lang kæde (op til 185 meter). De to yderste pc'er i kæden teermineres med et specielt stik:


  Herover ses en kæde (en streng ) med fem pc'er, der er forbundet med thinnet-cabling. De to yderste (Karen og Mik) er terminerede.

  BNC-kablerne er tykke og tunge, så selve cablingen bliver ikke så elegant. Denne type net er glimrende til at forbinde 2-4 pc'er, der er opstillet i samme lokale. Hvis du benytter BNC, er nettets højeste hastighed 10 Mbit.


  PDS-cabling

  De moderne kabler er tynde. Det kaldes PDS-cabling eller UTP (unshealded twisted pair ) og er ret tynde ledninger. Stikkene er de små RJ45 stik (som de moderne telefonstik):

  Cablerne ender i såkaldte drobs, som er en slags stikkontakter. Her ses et to-ports drop:


  Man kan sagtens selv trække PDS-cablingen selv, men det kræver et specielt stykke værktøj at montere stikkene:

  Mange elektrikere er skrappe den type arbejde. Men du kan spare mange penge ved selv at trække kablerne. Rigtig billigt bliver det, hvis du investerer i en 315 meter rulle af kategori 5-kabel. Den koster omkring 1000 kr, men så er der kabel til adskillige ejendomme:


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.