Modul 10b6. Om LAN - netværk - fortsat

Netværk via modem

 • Næste side
 • Forrige side

 • Normalt består et netværk af pc'er, der kommunikerer med hinanden via netkort. Så kan netkortet være 10 eller 100 Mbit Ethernet, eller det kan være Token Ring. Men du kan også lave en netværksforbindelse via modem'er. Det kræver Windows 95, og det kræver at du installerer netværkssoftware't dertil.

  Denne form for netværksopkobling benytter vi dagligt, når vi logger os på Internettet, men den kan også benyttes til at lave andre netværksforbindelser, vor telefonnettet benyttes som cabling.

  Her ser du netværksopsætningen på min pc, som både er tilkoblet et lokalnet (LAN) og Internet via modem. Alle 6 linjer i billedet er netværksfaciliteter fra Windows 95, som jeg har installeret. I linje 3 og 4 ses Ethernetkortet med tilhørende IPX-protokol. Bemærk det fremhævede Opkaldskort i linje 2:

  Opkaldskortet er ikke en fysisk enhed; det er en "logisk enhed", som dækker over modemet. Windows 95 bruger "opkaldskortet" som forbindelsesled til modem'et, så netværksprotokollerne har noget at binde sig til.

  Se også den 5. linje i billedet. Den fortæller at TCP/IP-protokollen, som bruges over Internettet er bundet til netop opkaldskortet. Dette gør, at jeg kan benytte Windows 95-faciliteten "Netværk via modem" til at komme på Internettet. pc'en er sat op til at reagere på TCP/IP-kommandoer, som den modtager via modem'et:

  I ovenstående eksempel er min pc "klient". Den kan logge sig på netværket via et modem, men det sker som klient. Den skal kontakte en server, for at få forbindelse til nettet.


  RAS

  Hvis jeg ønsker at sætte min egen pc op som server, så kan det også lade sig gøre. Dermed kan andre pc'er ringe mig op, og logge sig på min pc - med telefonnettet som cabling.

  Ved hjælp af RAS (Remote Access Server ) kan din pc optræde som server i forhold til én anden pc. Netværksforbindelsen sker via modem, hvor den ene pc (klienten) ringer op til den anden (serveren). Protokollen kan være IPX som i et normalt LAN, men al kommunikation foregår over telefonlinjen:

  RAS skal først installeres fra Windows 95 Plus-pakken:

  Derefter installeres faciliteten "Personlig Web-server" under netværket:

  Det skal lige siges, at jeg ikke selv har afprøvet denne form for netværk via modem. Men princippet er klart nok: Du laver din egen pc om til en server, som kan kontaktes via modem. Installationen er dog ret besværlig, efter hvad jeg hører fra folk, der har prøvet det.


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.