Modul 10c2. Om ISDN

 • ISDN
 • Næste side
 • Forrige side

 • Om ISDN

  ISDN er en digital telefonteknik. De almindelige telefoner er analoge, hvilket betyder, at lyden omsættes til elektriske svingninger i telefonledningerne uden brug af computere.

  Men da 85% af telefonnettet i dag er digitalt, kan det også lade sig gøre at få digitale telefoner. Det er telefoner, hvor lydkvaliteten er i topkvalitet – som på CD'er. Det er nu nok de færreste, der investerer i digitale telefoner. Derimod er en ISDN-linje god til Internetopkoblingen. Den er hurtig til opkobling, har stor båndbredde og er særdeles stabil. Kan anbefales!

  Analoge forviklinger

  Med et analogt modem skal data konverteres analogt/digitalt (A/D) og digitalt/analogt (D/A) adskillige gange.

  Når du downloader, ligger filen jo digitalt på serveren. Den konverteres først til lyd i serverens modem og overføres til telefonenttet. Men da telefonnettet er digitalt, laves filen til bits igen hos telefonvæsnet. Som så må lave den til lyd, når den skal afsted mod dit modem. Og endelig skal filen tilbage i sin digitale form, når du har hentet den, og den skal gemmes på harddisk:

  Alle disse A/D- og D/A-konverteringer giver fejlmuligheder og gør den analoge Internet-forbindelse til en usikker sag. Tænk på, at hele pc'en er digital i forvejen. Hvorfor så ikke få et digitalt modem? Det giver langt den bedste Internetopkobling, der kan opnås over telefonenettet. Det sker med ISDN.

  64 eller 128 Kbit

  ISDN-forbindelsen bestå af to 64 Kbit-kanaler, som fungerer uafhængigt. Du kan altså tale i telefon samtidig med at du surfer på nettet:

  De to kanaler kan evt.bundlestil én 128 Kb kanal, men det har private sjældent brug for, og det koster også 2 X minutafgift. Bunlingen sker ved hjælp af protokollen BOD (Banswidth On Demand), som først åbner for den anden kanal, når der er behov for det. Både modem/router og Internet-udbyder skal være BOD-kompatibel, for at det virker.

  Alle Internetudbydere har dial-in med ISDN. Du skal dog først tegne et ISDN-abonnement hos teledanmark. Det er måske lidt dyrere i oprettelse end analoge linjer, og abonnementet koster 150 kr. mere pr kvartal end det almindelige, analoge abonnement. Men med ISDN får duto telefonlinjer (2 X 64 Kb) ind i huset. Så du kan have både telefon og Internet - i samtidig brug.

  Når linjerne er trukket ind i huset, skal du have et ISDN-modem, som man siger. Det er nu ikke et modem, men en adapter. Pyt med det, det ligner et modem, det er bare digitalt. ISDN-modemer er faldet gevaldigt i pris, og koster i dag stort set det samme som analoge modemer.

  Her ses bagsiden af et Zyxel Omni ISDN-modem:

  De moderne ISDN-modemer er tilsluttet USB i stedet for seriel port, som du ser det på billedet herover.USB-forbindelsen er langt at foretrække.


 • Næste side
 • Forrige side


  Læs meget mere om Internet i hæftet "Internet - lær det selv".
  Se også Internet med Windows 98, fra IDG Forlag.

  Læs meget mere om hjemmesider og HTML i hæftet "Hjemmesider- lær det selv".