Modul 1a1. Om data


 • Nćste side
 • Introduktion til data


  Introduktion til data

  Vore pc'er databehandlere. pc'ens funktion er enkel: Den skal behandle data, og behandlingen foregår elektronisk inde i CPU'en og imellem den og de andre enheder.

  Navnet siger det: EDB – Elektronisk Data Behandling. Det er klart nok, men hvad er data, og hvordan behandles de elektronisk i en pc? Dette er emnet for disse sider.

  Analoge data

  Data er menneskelige udtryk; det er signaler, vi sender mellem hinanden til kommunikation. Vores data i hverdagen består af alt muligt: Lyd, bogstaver og andre tegn (håndskrevet eller trykt), tal, fotos, grafik, film. Alle disse data er i deres natur analoge , hvilket i praksis betyder, at de er mangeartede og varierede. Og dermed uanvendelige i noget så fladpandet som en pc.

  Pc’en skal have alt skåret ud i pap, og have det forklaret på én bestemt måde, så kan den bearbejde data. Det er den til gengæld rigtig god til.

  Digitale data

  Pc’en er en elektrisk enhed. Derfor skal dens data på en eller anden måde laves om til noget, der har med strøm at gøre. Det sker ved, at man laver nogle elektriske kontakter, der enten er tændt eller slukket. Du kan sammenligne med almindelige stikkontakter; hvis de er tændt, så svarer det til tallet "1". Hvis de er slukket, så svarer det til tallet "0". Se min primitive tegning:

  Ved hjælp af vores stikkontakt kan vi altså skrive enten et "nul" eller et "et-tal". Så nu har vi startet vores databehandling!

  Pc’en er fyldt med disse stikkontakter (i form af transistorer), der er bogstaveligt talt millioner af dem nede i elektronikken. Hver af dem repræsenterer enten et "0" eller et "1", så vi kan altså databehandle ved hjælp af millioner af nuller og et’ere.


  Bits

  Hvert 0 eller 1 kaldes for en bit. Ordet bit består af tre bogstaver, som er hentet fra det engelske udtryk BInary digiT, der betyder binært ciffer . Et ciffer er et enkelt tal, og når det er binært, betyder det, at det kommer fra detbinære talsystem:

  0
  1 bit
  1
  1 bit
  0110
  4 bit
  01101011
  8 bit


  Det binære talsystem

  Det binære talsystem består af tal, ganske som vores almindelige decimal-system (10-tals system) gør det. Men hvor ti-tals systemet har cifrene 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 som byggesten, har det binære talsystem kun to grundtal: 0 og 1.

  Hvis du er interesseret i at forstå det binære talsystem, så er der et lille kursus her. Prøv at se, om du kan følge systemet, hvordan man opbygger tal i det binære system ved hjælp af udelukkende 0’er og 1’ere:

  Tal, som det kendes fra decimal-systemet
  Binær udgave (bitmønster)
  0
  0
  1
  1
  2
  10
  3
  11
  4
  100
  5
  101
  6
  110
  7
  111
  8
  1000


  Digitale data

  Nu har vi set, at pc’en øjensynlig kan arbejde med data, hvis bare den kan få lov til modtage dem som 0’er og 1’ere. Denne form for data kaldesdigitale . Hvis vi kan omsætte alle vores hverdagsdata fra deres analoge form til en digital form, hvor de ses som lange kæder af 0’er og 1’ere – så kan pc’en sagtens håndtere dem.

  Vi skal altså kunne digitalisere vores data. Fylde tekster, lyde, billeder ned i en tragt, hvor der kommer 0’er og 1’ere ud på den anden side:

  Lad os i det fřlgende se lidt på, hvordan digitaliseringen foregår.


 • Nćste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Læs videre om pc'ens grundarkitektur i modul 2a.

  Læs videre om boot-processen og systembussen i modul 2b.

  Læs videre om I/O-busserne i modul 2c.

  Læs videre om bundkortets chipsæt i modul 2d.

  Læs videre om RAM i modul 2e.

  Læs videre om BIOS i modul 6c.


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.