Modul 2c.4 Om I/O-busserne


Indholdet:

 • Introduktion
 • MCA-bussen
 • EISA-bussen
 • Vesa Local Bus

 • Næste side
 • Forrige side

 • MCA, EISA og VLB

  I 1980'erne opstod der behov for kraftigere busser end ISA. IBM kom med MCA-bussen og Compaq mfl. svarede igen med EISA-bussen. Ingen af de to var særligt hurtige eller blev den store succes udenfor server-markedet.


  MCA

  IBM's high-end bus fra 1987 hedder Micro Channel Architecture . Det er en virkelig avanceret sag, hvis konstruktion er hentet fra mainfram-computerne og tilpasset pc'en. Modsat ISA-bussen er MCA patenteret, og IBM forlangte store licensafgifter, hvis andre pc-fabrikanter ønskede at benytte den. Så den blev aldrig den store succes - til trods for dens avancerede teknik. Et slående eksempel på dårlig markedsføring.

  MCA-bussen er 32 bit bred og 'intelligent'. Kortene er selvkonfigurerende med hensyn til IRQ, så de kan installeres, uden at man skal indstille jumpere eller andet. MCA-bussen er også relativt hurtig med overførelser på op til 40 Mb/sek i 32 bit ved 10,33 MHz. MCA kræver specielle adaptere, og dem er der aldrig blevet udviklet særligt mange af, da bussen stort set kun benyttes i IBM's egne pc'er.


  EISA

  EISA er en bus fra 1988-89. Den er designet af the 'Gang of Nine': Firmaerne AST, Compaq, Epson, Hewlett-Packard, NEC, Olivetti, Tandy, Wyse og Zenith. Den kom som et modsvar til IBM's patenterede MCA-bus.

  EISA er intelligent med busmastering, delte interrupts og selvkonfiguration. Den er 32 bit bred og kører ved 8 MHz. Men ligesom MCA fik den ikke helt stor succes. EISA er kompatibel med ISA på den måde, at ISA-kort kan monteres i EISA-slots. EISA-bussen bruges fortsat på mange servere.


  Vesa Local Bus

  Bussen kaldes VLB i det daglige og er en billig og enkel teknologi. Bussen opnåede dog kun et meget kortvarig plads på markedet i årene 1993-94.

  VLB var meget udbredt på 486-bundkort, hvor systembussen kører med 33 MHz. VLB kører direkte ind på systembussen, så der er CPU-speed på dataoverførelsen, synkront og bredt.

  Problemet med VLB blev kompatibiliteten - ikke altid fungerede adapter og bundkort sammen. Vesa er en organisation med ca. 120 medlemmer, mest skærm- og grafikkort-fabrikanter. Derfor var de fleste VLB-kort grafikkort.

  Vesa Local Bus blev kun et overgangsfænomen, som banede vejen for PCI-bussen.


  Se adapterens kantconnector

  De forskellige I/O-kort passer hver især til én bestemt I/O-bus. De forskellige busser har hver deres udformning af slot'en. Det er den sokkel på bundkortet, som udvidelseskortet mases ned i. Her ses tre forskellige kort. ISA-bussen har 98 ben i alt (31+18 på hver side).


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Læs om RAM i modul 2e

  Læsmodul 5a om indstikskort, hvor vi anskuer I/O-busserne fra den modsatte side.

  Om interfaces: EIDE, Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Copyright (c) 1996 - 2001 by Michael B. Karbo.