Klik på banneret, så er du med til at støtte Klik & Lær!

Modul 2d.8. Intel i815E "Solano"


Indholdet:

 • Introduktion
 • Chips i i815
 • Funktionerne i de to chips
 • Næste side
 • Forrige side

 • Introduktion til Intel 815

  Intel kom med chipsættene 815/815E i juni 2000, og det er fremragende produkter. Efter alle de enorme problemer, som Intel selv har rodet sig ud i med i820, er det dejligt at opleve et velproportioneret produkt, som er lige til at gå til.

  Intel i815/815E er i princippet en opdatering af det ganske udmærkede i810 chipsæt. Det vil sige, at nvi taler om et chipsæt med integreretgrafik controller og en række ny funktioner. Intel håber, at i815 vil kunne afløse det veltjente BX chipsæt, som udgår af produktion. Og en god ting: med i815 kan Intel endelig understøttePC133 RAM!

  Hvis vi endelig skal brokke os over noget, hvad angår dette chipsæt, så er det at det kommer i to varianter. i815E er det rette valg, så der burde ikke være grund til at producere en skrabet model. Det lyder umiddelbart som om, at marketingsafdelingen har fået lov til at blande sig for meget. Det er efterhånden ret ofte, at vi ser gode produkter blive ambuteret, nogle af de bedste funktioner fjernes, hvorefter produktet sælges til en lidt billigere pris - for at kunne "segmentere" markedet. Fra en forbrugers synsvinkel: tåbeligt.


  Chips i i815

  Chiupsættet er bygget op om det samme hub-baserede layout som forgængeren i810 og som det uheldige i820 chipsæt.

  Som i810 kan vi se en memory controlling hub med integreret grafikchip. Den kaldes GMCH:"Graphics and AGP Memory Controller Hub"), og fungerer som "north bridge" i chipsættet. Som "south bridge" finder vi I/O-hubben ICH2:

 • 82815 (GMCH)544 Ball Grid Array (BGA)
 • 82801BA (ICH2)360 Enhanced Ball Grid Array (EBGA)

  ICH2 indgår også i i820E chipsættet. Her ses de to chips:


  Funktionerne i de to chips

  Grundtanken bag 82815 Graphics and AGP Memory Controller Hub (GMCH) er at kunne bygge relativt billige bundkort, hvor der er indbygget grafikfunktion i chipsættet. Dermed spares grafikkortet. Det er samme konstruktion som i i810, der har fungeret fint. Nordbroen kan samtidig tilsluttes den meget udbredte RAM type PC133.

  "Sydbroen" ICH2 er helt moderne, og samlet ser vi disse funktioner:

 • Integreret VGA grafik
 • Op til 512 MBPC100 eller PC133 SDRAM
 • Asynkron FSB
 • ATA/100 interface
 • Dual USB root hub

  Grafikken

  Jeg har ikke selv testet i815E-baserede bundkort endnu. Men jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se glimrende 2D grafik fra i815, som det var i tilfældet medi810 chip sættet. Mange amerikanske tech-sites har skrevet dårligt om den integrerede grafik, men det skal man kun lytte til, hvis man er 3D-spiller. Til almindelig kontorbrug fungerer grafikken fint, med flot billedkvalitet.

  Man må forvente en tilsvarende kvalitet fra den ny chip; mig bekendt er det den samme grafik-controller og -accelerator, der er indbygget i i810 og i815. Men nyt er det, at grafik-delen kan disables. Det er en god ting, for skulle der opstå behov for bedre eller kraftige grafik (typisk til 3D spil), så kan man bare slå funktionen fra og montere et løst Nvidia-grafikkort, eller hvad mærke, man nu måtte ønske. Det kræver blot, at der er en AGP sokkel på bundkortet.

  Grafik-delen understøtter TV out og digital out, så chipsættet kan bruges til LCD-skærme:

  Endelig er der mulighed for at opgradere i815-baserde bundkort med ekstra RAM til grafik-delen. Man benytter et modul kaldet AIMM (AGP Inline Memory Module).Det bliver der næppe den store omsætning i, for selv med ekstra RAM, er i815-grafikken 6-8 gange langsommere end fx det populære GeForce grafikkort, når det gælder afvikling af 3D-spil!

  82801BA I/O Controller Hub (ICH2)

  Denne chip findes også ii820E chipsættet. Hubben har dobbelt så høj båndbredde i forbindelsen til "nordbroen", som den vi kender fra tidligere chipsæt som BX. Det skyldes, at det ikke er PCI-kanalen, der forbinder Nord- og Syd-broerne men derimod en nyinterlink connection (ganske som i i810 og i820).

  ICH2 har to USB controllere indbygget. Det fordobler båndbredden i USB-systemet til 2,4 MBps, og den kan deles af fire USB porte. Det er rigtig set af Intel, at der faktisk er behov for større båndbredde i USB-systemet. Jeg har selv oplevet trafikkaos, når jeg samtidig scanner via USB og læser data fra et CompactFlash-kort via USB. Med dobbelt controller, kan opgaverne bedre fordeles og afvikles simultant.

  Sydbroen har indbygget AC97 audio support (beskrevet i modul 2d5) med surround sound i op til 6 kanaler. Der er også såkaldt soft modem implementation.

  Så er der integrated netværks-funktion, som skulle virke indenfor tre typer netværk: 1Mbps, 10/100Mbps LAN og managed 10/100Mbps LAN. Dermed behøver vi ikke at investere i netkort. Enkelt og elegant!

  Så er der ATA/100 interface til harddisk. Det er en god ting, i betragtning af den enorme udvikling der sker indendfor EIDE-disk-området. De ny diske bliver hurtigere og hurtigere, og interfacet til bundkortet bliver let en flaskehals. Med ATA/100 har i815 det pt. hurtigste interface. Samtidig er der fuld kompatibilitet "nedad", så enhver ATA-harddisk kan forbindes til de ny bundkort.


 • Næste side
 • Forrige side


  Læs om Rambus RAM og DDR RAM

  Læs videre om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95 i modul 6c.


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.