KarbosGuide.dk. Modul 3a3.

Om de moderne hurtige CPU'er

Indhold:

 • Dual pipeline - mere power
 • FPU - floating-point unit
 • Grafisk oversigt

 • Næste side
 • Forrige side


 • Dual pipeline: Mere knald per slag...

  Alle instruktioner skal jo afvikles en efter en i CPU'en. Hvis det skal gå hurtigere, så kan man sætte klokfrekvensen op, så der kommer flere klokkeslag per sekund, som vi senere kommer til at se det. Men man kan også optimere CPU'en, så den udfører mere arbejde per klokkelsag.

  Denne udvikling har været meget afgørende for de moderne CPU'ers ydeevne. Eksempelvis tog det en 386'er seks klokkeslag at lægge ét tal til en løbende sum. En opgave som 486'eren klarer på kun to klokkeslag i kraft af en mere effektiv dekodning af instruktionerne.

  5. og 6. generations-CPU'ere samt alle herefter kan klare flere af den slags operationer i løbet af 1 klokkeslag, da de kan have flere afviklingsdele (pipelines), der arbejder parallelt:

  Læs også om MMX, om 3DNow! og Katmai instruktioner.


  FPU - floating-point unit

  De første CPU'er kunne udelukkende arbejde med heltal. Derfor kunne man eftermontere en matematisk hjælpeprocessor, når der var behov for bedre regnekraft. Senere blev denne FPU indbygget i selve CPU'en:

  CPU FPU
  8086 8087
  80286 80287
  80386 80387
  80486DX Indbygget
  80486SX Ingen
  Pentium og derefter Indbygget

  I mange år hed det sig, at Intel's CPU'er havde langt de bedste FPU-enheder. Processorne fra AMD og især Cyrix havde i hvert fald i starten ry for at levere en dårlig ydelse på dette område. Men det er ændret siden.

  I øvrigt er det slet ikke sikkert, at du udnytter FPU'en i ret høj grad. Det afhænger af de applikationer (bruger-programmer), du benytter.

  Almindelige kontorprogrammer bruger sjældent de såkaldte flydende kommatal-operationer, som FPU kan foretage. Det gør 3D-tegneprogrammer som AutoCad derimod i stor stil. Det gør alle 3D-spil og det gør video- og lydbearbejdning.

  Hvis du bruger pc'en på avancerede designopgaver, spil eller lyd- eller videoredigering, er FPU-ydelsen væsentlig. For de mange almindelige brugere har det meget begrænset betydning.

  Se også modul 3e om MMX, 3DNow! og SSE (Katmai).


  Grafisk oversigt

  Der er som nævnt CPU'er af mange andre fabrikater (IBM, Texas, Cyrix, AMD), og ofte laver de modeller, der overlapper to generationer. På den måde kan det godt være lidt svært at orientere sig blandt CPU'erne. Her er et forsøg på at inddele de forskellige CPU'er efter generation:


 • Næste side
 • Forrige side


  Videre studier

  Læs videre om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e

  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.