Modul 3e08. Om Pentium III


Indholdet på denne side:

 • Om Pentium III
 • ID-nummeret – panik, panik
 • SSE mv.

 • Næste side
 • Forrige side


 • Introduktion til Pentium III

  Pentium III blev lanceret 26. februar 1999. Der var to ret forskellige nyheder, en lille og en lidt større. Intels ny top-processor er i princippet en Pentium II, der monteres i BX-baserede bundkort med Slot 1. Processoren er blevet udbygget med:

 • En ret problematisk ID-nummerering.
 • Ny registre og 70 ny instruktioner.

  Endelig er klokfrekvensen hævet til 500 MHz med plads til yderligere forøgelser. Pentium III Xeon (kodenavn Tanner) kom 17.marts. Det er en Xeon chip opdateret med alt det ny fra Pentium III. For at udnytte den har Intel annonceret Profusion-chipsættet.


  ID-nummeret – panik, panik


  Top

  ID-nummeret PSN (Processor Serial Number), som er unikt for den enkelte CPU, har rejst en masser sikkerhedsdiskussioner. Egentligt var det ment som et meget fornuftigt tiltag, der kunne gøre elektronisk handel og kryptering over Internettet meget mere sikker og effektiv. Fortalerne ser ID-nummeret som ”den permanente cookie”.

  Imidlertid viser det sig, at hackere og crackere meget let kan få adgang til nummeret, og dermed er det jo så som så med sikkerheden. Samtidig lægger systemet op til en global registrering af brugere på Internettet, hvilke let kan misbruges til markedsføring mv. Altså overgreb på privatlivets fred, når man ikke længere kan være anonym på Internettet.


  SSE mv.


  Top

  Den lidt større nyhed er en reel ændring af processorens grundarkitektur. Det er faktisk den første ændring siden 1985.

 • Ny 128 bit registre, der hver kan håndtere fire flydende tal.

 • Streaming SIMD Extensions (SSE). 50 ny instruktioner, som gør det muligt samtidigt at lave avancerede beregninger på flere flydende tal med blot én instruktion.

 • New Media Instructions. 12 nye instruktioner i denne kategori, der indeholder andre instruktioner til flydende-komma-beregninger foruden instruktioner, der er beregnet til kodning og dekodning af MPEG-2-videostrømme ”on the fly”.

 • Streaming Memory. Her er 8 ny instruktioner, som forbedrer samspillet mellem L2-cache og RAM. Hvis instruktionerne udnyttes optimalt, skulle det kunne give op til 20% forbedring af båndbredden på systembussen.

  SIMD

  SIMD står for Single Instruction Multiple Data. Teknikken blev introduceret i MMX-processorne, hvor man kunne bearbejde flere heltal samtidigt. I Pentium III har teknikken fået et løft op, så det nu er flydende tal, som der kan behandles flere af samtidig. Det kommer især til at gavne multimedie-behandlingen, for i lyd- og videobehandling indgår der mange flydende tal operationer.

  Ny registre

  De ny 128 bit registre speeder 3D-grafik og multimedie-behandlingen op, da registrene indeholder de vigtige flydende tal. Teknikken kræver understøttelse i operativsystemet for at opnå fuld udnyttelse.

  Programunderstøttelse med DirectX

  Microsofts nyeste udgaver af DirectX-programlaget er optimeret i forhold til SSE. Dermed skulle en lang række eksisterende programmer kunne drage nytte af Pentium III’s ny kræfter (når DirectX 6.1 eller nyere er installeret). Imidlertidig skal driverne til lyd- og grafikkort skrives om, for at kunne udnytte den ny udgave af DirectX. Spil, der ikke bygger på DirectX skal skrives om eller udbygges med patches, der udnytter SSE. Endelig er der annonceret en patch til Windows 98, som også skulle understøtte de ny instruktioner

  Ingen overklokning

  Intel har annonceret, at med Pentium III er det endeligt slut med overkloknings-eventyret. Chippen er fastlåst både med hensyn til klokfaktor og systembus-frekvens.

  Foreløbig vurdering

  Der er meget svært at vurdere betydning af Pentium III’s ny registre og instruktioner. Hvis alle programmer og drivere mv. tilpasses optimalt, er der ingen tvivl om at multimedie-kræfterne har fået et gevaldigt skub fremad. Der kan blive tale om en fordobling af ydelsen.

  Personligt tror jeg på, at det vil gå sådan. der går formentligt bare et års tid, før at hele omlægningen har slået igennem. Spørgsmålet bliver så, om ikke AMD bliver nødt til at indarbejde SSE mv. i sine top-processorer.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Læs også om MMX, 3DNow! og SSE (Katmai)

  Læs videre om chipsæt i modul 2d

  Læs videre om klokfrekvenser i modul 3d.

  Læs videre om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.