KarbosGuide.dk. Modul 4b4.

Harddiskens udvikling - fortsat


 • Forstå harddisk hastigheder
 • Målinger
 • Næste side
 • Forrige side

 • Harddisk hastigheder

  Top

  Der findes utallige testprogrammer og målemetoder til bedømmelse af de forskellige harddiske. Her skal vi prøve at se nærmere på de forskellige begreber.

  Søgetider

  Vær varsom med at lægge alt for meget opgivelser af søgetider. Mange harddiske annonceres med tallet 8 ms eller lignende. Der er tale om en søgetid, som måles i millisekunder.

  problemet er, at der er mange forskellige søgetider, så det er svært at sammenligne. Man kan måle på:

  Gennemsnitlig spor til spor-hastighed

  Hvor lang tid tager det armen at svinge læse/skrivehovedet fra ét spor til et andet? Der er typisk 3000 spor på en pladeside. Derfor kan et sporskifte være på kun ét spor, og det tager måske 2 ms. Eller det kan være helt op til 2999 spor, og så varer det måske 20 ms. Den gennemsnitlige søgetid vil ligge på mellem 8 og 14 ms på nutidige harddiske.

  Skiftetid

  Skiftet mellem læsning og skrivning - det tager også tid.

  Ventetid på den rigtige sektor

  Når armen svinger ind over et spor, skal den ønskede sektor rulle frem under hovedet. Det tager også lidt tid - i gennemsnit skal pladen rotere ½ omgang, før den ønskede sektor er på plads. Denne tid er direkte afhængig af drevets omdrejningshastighed. Den ligger cirka mellem 8 ms og 4 ms i de moderne harddiske.

  Når jeg selv skal teste harddiske, lægger jeg vægt på praktiske opgaver. Du kan tage et stopur, og måle hvor lang tid, det fx. tager at starte Windows eller måske bedre Photoshop eller Word- gerne med indlæsning et stort dokument. Den slags målinger viser virkeligt noget om harddiskens ydeevne, men det skal selvfølgelig foregår under sammenlignelige omstændigheder. Bundkort, CPU installeret RAM og driverprogrammel har også stor betydning for harddiskens resultater.


  Måling med HDTach

  Hvis du vil have et program, der kan måle harddiskens hastighed, så hent HDTach.

  Det er et glimrende testprogram, som jeg har stor tillid til. Pas dog på med at lave tests på RAID-drev, der er stripede, programmet kan lave fejl på drevene.

  I shareware-udgaven kan det kun lave læse-test, så det må du nøjes med. Programmet tester disken for:

 • Random Acces Time (måles i millisekunder). Altså en søgetid.
 • Read Burts Speed (måles MB). Den maksimale læsning i en hurtig operation.
 • Den gennemsnitlige læsehastighed, målt over hele disken.
 • CPU-belastning. Hvor mange % af CPU'ens arbejdsevne går til at administrere harddisken?

  Her viser jeg to målinger med det. Begge harddiske er sat op til at udnytte DMA under Windows 98, hvilket er utroligt vigtigt for ydelsen. Læs Windows Tip 20om dette.

  Først en 28GB Seagate Barracuda disk fra 1999. Disken har ATA/66 interface, men er her forbundet til et ATA/33-bundkortet (BX med 450 MHz Pentium III), hvilket ikke er optmalt. 7200 RPM og 512 KB cache (i underkanten til så stor disk). Det er en god, hurtig disk:

  Men tjek så den følgende måling. Her er tale om en 30 GB Maxtor-disk fra marts 2000 med 2 MB cache og 7200 RPM. Den er tilsluttet ATA/66-interface (650 MHz Athlon med VIA-chipset). Disken yder i følge testen næsten dobbelt så godt som den foregående, hvad angår kontinuert læsning. Her er den oppe på næsten 30 MB/sek:

  i det daglige opleves Maxtor-disken meget hurtig. Men Seagate Barracuda er bestemt heller ikke langsom.

  Læs mere om disse test og om problemerne med EIDE i forhold til harddiske sammen med CD-drev her .


 • Næste side
 • Forrige side


  Videre studier...

  Top

  Læs om harddiskopsætning i modul 5b.

  Læs også om Modul 4d om MO-drev.

  Læs Modul 4e om tapestreamers (som ikke er drev).

  Læs Modul 5b om EIDE mv.

  Læs Modul 5c om SCSI.

  Læs Modul 6a om filsystemer.


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.