KarbosGuide.dk. Modul 5b6.

Om AGP


Indholdet på denne side:

 • Hvad er AGP?
 • Teknikken
 • AGP 4X og 8X
 • Næste side
 • Forrige side


 • Hvad er AGP?

  AGP (Accelerated Graphics Port) er en bus på bundkortet, der udelukkende er beregnet til grafikkort.

  Introduktion

  AGP blev indført med Intels Pentium II processor og chipsættet 82440LX. Jeg tror egentligt, at Intel håbede på den måde at få flyttet en større del af markedet over på Pentium II-platformen. I hvert fald lavede de ikke chipsæt til Socket 7-platformen med AGP. Det gjorde VIA og ALi så til gengæld.

  Der var i starten megen diskussion af nytten ved AGP; men det ligger klart at især 3d-spillere har glæde af bussen. Til almindelig brug (Office-programmer og den slags) er det ret underordnet om grafikkortet er tilsluttet AGP eller en traditionel PCI-sokkel.

  En fordel består dog i, at AGP-bussen aflaster PCI-bussen, som dermed kan koncentrere sig om de andre tunge transportopgaver som overførsel til og fra netværk-adapter og diskdrev.


  Teknik

  AGP består af en række teknikker:

  PCI version 2.1

  AGP er egentlig en udvidelse af PCI version 2.1. Dermed er det en bus, som kører ved 66 MHz klokfrekvens. Altså er der en (teoretisk) fordobling af båndbredden, fra 133 MB/sek til 266 MB/sek.

  Klokdobling

  AGP2X er hurtigere udgave af bussen, hvor der reelt sker en klokdobling på transporten. Båndbredden øges hermed til 533 MB/sek.

  Texture-cache

  Mulighed for at udnytte bundkortets RAM tiltexture-cache . Texture er fx baggrunde i spil. De kan "uploades" direkte fra arbejdslageret til grafikprocessoren. Systemet kaldes DIME (Direct Memory Execute). Dermed kan grafikkortets hukommelse så at sige udvides med almindelig RAM fra bundkortet.

  Her ser du en figur af systemet:

  Og her ser du en AGP-sokkel (nederst):

  Det er et bundkort med 7 sokler til indstikskort. Øverst ses to, sorte ISA-sokler. I midten ses fire, hvide PCI-sokler. Og nederst den enlige, mørke AGP-sokkel, der sidder lidt indrykket på bundkortet i forhold til PCI-soklerne, så der ikke sker forvekslinger. PCI- og AGP-soklerne ligner ellers hinanden temmelig meget.


  AGP 4X og højere speed ...

  AGP4X er en endnu hurtigere udgave, hvor der igen sker en fordobling af båndbredden til 1066 MB/sek. Den standard blev for alvor implementeret i 2000 med Intels chipsæt i820 og i815.

  I år 2001 forventes AGP 8X, hvor båndbredden når op over 2 GB/sek. Det kræver meget kraftige chipsæt, for at RAM kan levere de datamængder. Intels i850 med dobbelt Rambus-kanal vil nok være det første bud på et sådant chipsæt.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Gennemgangen fortsætter i Modul 5c.

  Læs om EIDE og CD-ROM-brændere i modul 4c.

  Introduktion til busser i modul 2b.

  Se en sammenligning af alle I/O-busser .

  Læs om AGP (engelsk)

  Læs om EIDE versus SCSI (engelsk)

  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.