KarbosGuide.dk. Modul 6a6.

Om filsystemer: DOS-formatering, FAT mv.


Indholdet:

 • Opdeling i flere partitioner med FDISK
 • Nęste side
 • Forrige side

 • Opdeling i flere partitioner med FDISK

  Harddiske kan opdeles i flere partitioner. Det gøres med programmet FDISK, som altid kan findes på pc'en - uanset hvilken udgave af DOS, Windows eller OS/2, der er styresystem, alle har de FDISK.

  FDISK opdeler harddisken i op til fire partitioner. Under FAT16 må den enkelte partition ikke overstige 2 GB. Derfor ser man tit, at harddisken ikke udnyttes 100%. Se dette billede af FDISK, der har partitioneret en disk på 2 GB:

  Man ser tydeligt, at der egentligt er to partitioner, men kun den øverste er tilskrevet et drevbogstav (C:). Den anden partition består af 43 MB uudnyttet harddisk, som FDISK betegner som Non-DOS. Når den ikke er udnyttet, skyldes det, at man har ønsket én stor partition på 2020 MB, og det resterende område er dermed til overs. De 43 Mb er for lidt til, at det kan betale sig at lave en ny partition ud af det.


  Flere boot records

  Når FDISK har opdelt harddisken i flere partitioner, skal filsystemet jo kunne aflæse denne inddeling. Beskrivelsen af, hvor de enkelte partitioner starter og slutter ligger gemt i diskens allerførste sektor (nummer 0), som kaldes Master Boot Record (MBR). Derudover placeres der almindelige boot records i starten af hver enkelt partition inde på selve disken.

  Her er en disk opdelt i tologiske drev, der kommer til at hedde C: og D:. Master Boot record ligger i den fysiske disks alleførste sektor, og den indeholder oplysninger om de to partitioner. I starten af hver af de to partitioner finder vi en ny boot record, der omhandler den enkelte partition.


  Et eksempel med FDISK

  Du bruger FDISK til at få opdelt harddisken i en eller flere partitioner. FDISK skriver en MBR i sektor nul, og den opdeler resten af disken i logiske drev, som hvert ses som "ægte" drev af styresystemet.

  Lad os se en opdeling af en EIDE-harddisk. Den forhandles som værende på 5,1 GB, men rummer i virkeligheden 4,8 GB. Denne kapacitet fordeles ud på tre partitioner ved hjælp af FDISK. Her bruges de danske udtryk, som ses i Windows 95/98-udgaven af FDISK:

 • Først oprettes en primær partition. Vi vælger at tildele den maksimal størrelse. Det bliver til 2047 MB, svarende til 2.146.467.840 bytes. Det bliver vort C-drev, som gøres aktivt, så vi kan boote derfra.
 • Vi vælger at oprette en udvidet DOS-partition i resten af diskens område.
 • Den udvidede DOS-partition skal inddeles i logiske DOS-drev. Vi vælger at tildele det første logiske DOS-drev den maksimale størrelse. D-drevet bliver altså på 2047 MB, ganske som den primære partiton blev det.
 • Der resterer nu en mindre del af harddisken. Deri opretter vi nu endnu et logisk DOS-drev. Det bliver på 813.561.344 bytes, svarende til 775 MB, og det bliver til E-drevet.

  FDISK rapporterer nu, at disken rummer tre drev. C: er den primære partition, D: og E: er to logiske DOS-drev, der ligger i den udvidede partition. Hvis vi ser på selve den fysiske harddisk, så rummer den i alt 9.974.720 sektorer, hver 512 bytes. Disse knapt 10 millioner sektorer er efter partitioneringen fordelt på følgende måde:

  Fysisk sektornummer
  Indhold
  0
  Master Boot Record,
  der beskriver hele harddisken
  1 - 4.192.866
  Drev C:
  4.192.867 - 8.385.732
  Drev D:
  8.385.732 - 9.974.719
  Drev E:

  Bemærk, at hver af de tre drev har sin egen disk-administration med opdeling i boot record, FAT, rodkatalog og dataområde. Hvis vi udvælger C-drevet ovenfra, så ser vi her, hvordan sektorerne er fordelt indenfor C-drevets partition:

  Fysisk sektornummer
  Indhold
  1
  Boot record
  2- 513
  FAT 1 + 2
  514 - 545
  Rodkataloget
  546 - 4.192.866
  Dataområdet, der opdeles i klynger 32 KB


 • Nęste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Læs om boot-processen og systembussen i modul 2b.

  Læs om I/O-busserne i modul 2c.

  Læs om bundkortets chipsæt i modul 2d.

  Læs om RAM i modul 2e.

  Læs om BIOS i modul 6c.Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.