KarbosGuide.dk. Modul 7a2.

Om videosystemet - fortsat


 • Begreber og udtryk
 • Om Pixels

 • Næste side
 • Forrige side

 • Begreber og udtryk

  Top

  Når vi taler "skærme", er der for tiden tre forskellige typer at vælge imellem:

 • CRT – de almindelige skærme med billedrør (Cathode Ray Tube ). De findes i flere teknologier som Invar og Trinitron .

 • LCD – flade skærme, der dels bruges i notebooks (bærbare pc'er) og dels fåes i "løs vægt". Teknikken hedder Liquid Crystal Display, som også kaldes "flydende krystaller". Skærmen findes i flere kvaliteter, hvoraf TFT er langt den bedste (og dyreste). En god LCD-skærm er bedre end den bedste CRT-skærm i samme størrelse.


  Fælles principper

  Principperne bag disse skærmtyper er meget forskellige, men selve skærmbilledets kernebegreber gælder i alle tilfælde:

  Pixels

  Skærmbilledet er opbygget af prikker, der ligger i rækker på tværs af skærmen. Et skærmbillede består af mellem 480.000 og 1.920.000 pixels.

  Refresh-rate

  Skærmbilledet gentegnes hele tiden et antal gange i sekundet. Refresh-rate måles i Hertz (Hz), som betyder "antal pr. sekund".

  Farvedybde

  Hver pixel kan antage et antal forskellige farver. Hvor mange forskellige farver, der kan vises, kaldes farvedybden. Farvedybden måles i bits.

  Video-RAM

  Alle grafikkort skal have en portion RAM. Hvor meget afhænger af den ønskede opløsning og farvedybde. Grafikkort har gerne 1, 2 eller 4MB RAM til normal brug.

  Disse begreber er centrale i forståelsen af videosystemet. Da CRT-skærmene (endnu) er langt de mest udbredte, danner de også udgangspunkt for gennemgangen herefter.


  Pixels – billedets elementarpartikel

  Top

  Når du ser et skærmbillede, består det egentlig af en masse små prikker. Det kan ses, hvis man kigger nærmere efter. Hver enkel af disse små prikker kaldespixels. Det er en sammentrækning af de engelske ord Picture Elements (billed-dele ).

  En pixel i en almindelig skærm består aftre farver: Rød, grøn og blå. Dermed er der faktisk tre små pletter i hver pixel. De er bare så små, at de "smelter" sammen til én:

  Den enkelte farvede pixel kaldes også for en dot, og den består altså egentligt af tre miniprikker (trio dot, siger man også). Nogle skærme har ikke runde dots, men de virker på samme måde. Ved at have tre grundfarver, som hver især kan ændres i lysstyrken, kan man blande et stort antal farver.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Top

  Læs også om Om grafikkort.

  Se også om lydkort og deres teknologi .

  Læs om chipsæt i modul 2d

  Læs videre om klokfrekvenser i modul 3d.

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.