Klik på banneret, så støtter du Karbosguide.dk. Gør det hver gang, du er på besøg!

KarbosGuide.dk. Modul 7a7.

Om videosystemet - fortsat


 • TCO-normer.
 • LCD-skærme (TFT)
 • LEP-skærme
 • Næste side
 • Forrige side

 • Miljønormer

  Top

  Skærme forurener med stråling. Der er ikke sikre beviser for, at man kan blive syg af at sidde foran en skærm, men menneskabt stråling bør under alle omstændigheder være uvelkomment i vores miljø. Derfor har man også udviklet industri-standarder for acceptable strålingsniveauer.

  Den svenske standard MPR-2 fra starten af 1990’erne satte grænser for den elektrostatiske stråling, som skærmen udsender.

  Siden kom den strammere TCO-92, som øger kravene til lavstråling, og som stiller standarder for elektrisk sikkerhed og brandfare.

  Endelig findes TCO-95, som er den strammeste norm. I forlængelse af TCO-92 omfatter den også krav om ergonomi (blandt andet refresh-rate), maksimalt energiforbrug, miljørigtig fremstilling og genbrugsmuligheder. De bedste skærme opfylder denne norm.

  Skærme, der opfylder TCO-normerne er dyrere end dem, som ikke gør det. Det er klart, for der er tale om bedre skærme.


  VESA DPMS system er en teknologi til energibesparelse, som omfatter både skærm og grafikkort. En moderne 17” skærm forbruger omkring 100 watt ved normal drift. Med DPMS kan skærmen gå i to tilstande af dvale. Først falder forbruget til 25 watt, og til sidst er det nede på 8 watt.


  LCD-skærme

  Top

  De store, tunge traditionelle skærme er på vej ud af markedet. De flade, bløde LCD-skærme er på vej ind! Der går nok nogle år, inden teknologien slår helt igennem, men der er ingen tvivl om, at den gør det. LCD-skærmene er nemlig fremragende, og de er efterhånden også til at betale .

  LCD-skærmen er helt flad, da der ikke er noget strålerør i den; i stedet dannes skærmbilledet på en flad plasticskive. Her ser du en Siemens Nixdorf 3501T. Den leverer et kniv-skarpt billede - flottere end noget andet jeg har set:

  LCD-skærmen kaldes også en "blød" skærm, da billedet opleves meget blødere end det, der kommer fra de almindelige stråle-skærme. Det flimrer ikke, og det virker meget mindre anstrengende for øjnene. Folk, der er vænnet til det bløde billede vil ikke skifte tilbage til traditionelle skærme. Samtidig er LCD-skærmen langt den mest miljøvenlige skærmtype; de flade skærme udsender ingen stråling overhovedet, og de forbruger væsentligt mindre energi end stråleskærmene. Igen en indikation af, at LCD nok er fremtiden indenfor skærme.

  Ingen refresh-rate

  LCD-skærmens store fordel ligger i, at den ikke blinker. De almindelige CRT-skærme blinker jo hele tiden, og det er ikke ideelt. Selvfølgelig har de bedste skærme en meget høj refresh-rate (85 Hz eller mere), hvorved skærmbilledet opleves overordentligt stabilt. Men LCD-skærmen blinker overhovedet ikke. Refresh-raten er 0 Hz!

  Moderne forskning viser, at det rolige skærmbillede er utroligt vigtigt for arbejdsklimaet. Øjet reagerer på alt, hvad det ser, og hjernen prøver konstant at fortolke ethvert synsindtryk. Når en dårlig skærm blinker og flimrer, modtager hjernen hele tiden overflødige synssignaler, støj, som den skal finde en mening med. Hjernen er altså permanent på overarbejde med at bearbejde skærmens flimren. Så der er vel ikke noget at sige til, at folk bliver trætte i hovederne.

  Digitalt grafikkort

  Med til 3501-skærmen følger der et specielt grafikkort. Det kan både bruges til almindelige skærme og LCD-skærmen, og der kan faktisk tilsluttes to skærme på én gang! Du sparer hermed et kvalitets-grafikkort, for det følger med i skærmens pris. Den store fordel er, at udgangen til LCD-skærmen er rent digital. Normale grafikkort konverterer de digitale signaler til analoge signaler, og det giver et kvalitetstab. Med den rent digitale udgang er disse forvrængninger helt elimineret, og skærmbilledet er imponerende godt!


  Lysende plastic

  Udviklingen indenfor skærm-teknologier går enormt hurtig. Det seneste er en engelsk opfindelse af LEP -Light Emitting Plastic. Det er ganske almindelig tynd, blød plastic (polymerer), som fores med en sandwich af indium-tin-oxid og aluminium. Thin-film-transistorer styrer oxid-laget, så der udsendes lys fra plasticens kæmpestore polymer-molekyler.

  Fordelen ved disse LEP-skærme skulle være:

 • De er helt flade og lette.
 • De bruger meget lidt strøm.
 • De kræver ikke baggrundsoplysning, som LCD-skærmenes flydende krystaller gør det.
 • De udsender lys, som kan ses fra alle vinkler.

  Skærmene forventes ikke på markedet før år 2002, men meget tyder på, at de er på vej. I øjeblikket arbejder man med prototyper, der har en opløsning på 200 dpi. Det svarer til en opløsning på 2200 X 1600 pixels ved en 15" skærm. Vi kan altså forvente skærme med en meget høj opløsning.

  Hvis vi skal tænke i fantasy, så forestiller jeg mig CocaCola-flasker med indbygget video-afspilning i plastic'en. I øvrigt er disse polymer-plastic-materialer på vej ind i edb-teknologien på flere fronter. Man arbejder også med masselagring, harddiske i terabyte-størrelsen og RAM-moduler, baseret på polymerer. Disse "organiske lagermedier" skulle kunne blive væsentligt billigere at fremstille end de traditionelle produkter.

  Se Cambridge Display Technology


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Top

  Se også om lydkort og deres teknologi .

  Læs om chipsæt i modul 2d

  Læs videre om klokfrekvenser i modul 3d.

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.