KarbosGuide.dk. Modul 7b5.

Om grafikkort - fortsat


Indholdet:

 • Brug penge på skærmbilledet
 • Om det rent digitale grafikkort
 • Om skærmindstillinger og drivere under Windows 95/98
 • Om Quickres (et hjælpeprogram)
 • Næste side
 • Forrige side

 • Brug penge på skærmbilledet

  Når du har gennemlæst alle disse tekniske forklaringer, resterer købet, valget. For mig er der ingen tvivl – skærmbilledet er utroligt vigtigt i det daglige, og det er et område, hvor der er enorme kvalitetsforskelle. Ofte annonceres pc’er med en meget billig skærm og det allerbilligste S3-grafikkort. Mange bliver sikkert glade for dette udstyr, for pc’en fungerer jo fint, og de har måske aldrig set et et rigtigt godt skærmbillede.

  Jeg vil dog stærkt anbefale, at du investerer yderligere 1500-2000 kr. og får et bedre videosystem. Konkret vil jeg anbefale, at du vælger en Trinitron-skærm i 17" (evt. 15"). Det kan være en MAG-skærm eller en Nokia – begge laver glimrende Trinitron-skærme, der er til at betale. Kombinér skærmen med et grafikkort fra ATI, Number Nine eller Matrox, så har du et godt videosystem!

  Det allerbedste produkt til almindelig kontorbrug er en LCD-skærm med et digitalt grafikkort. Ingen diskussion om det!


  ATI Xpert LCD adapter

  Flade LCD-skærme arbejder rent digitalt. Derfor benytter en skærm som Siemens Nixdorf 3501T etrent digitalt grafikkort, hvor der ikke bruges en RAMDAC. Chippen er på kortet, for det kan også trække en almindelig skærm - faktisk samtidigt med LCD-skærmen. Men meningen er at undgå RAMDAC'ens konverteringer, som altid vil give forvrængninger.

  ATI har lavet et kort, som både fungerer digitalt og analogt. Stiktypen til den digitale forbindelse er endu ikke standardiseret, men mange fabrikater har taget ATIs kort til sig, så det kunne måske gå hen og danne en standard på dette område. Her ser du kortets forbindelser (det har også en video-udgang):

  Grafikkortet rummer altså en RAMDAC, men den digitale udgang forbigår den:  Skærmbilledet og Windows 95/98

  Når du har fået købtbåde en god skærm og et godt grafikkort, så skal du have det til at spille sammen. Det foregår i Windows 95 ved hjælp af driver-programmer. Den side af installationen er utrolig vigtig – og kræver opmærksomhed.

  Hvis du overlader det til Windows 95 selv at installere de nødvendige drivere, kan resultatet blive ringe. Windows 95 er nemlig så smart, at den langt hen ad vejen finder ud af, hvilken hardware du har. Og Windows 95 installerer selv drivere, når den støder på nyt hardware. Ofte installeres der blot nogle standardrivere , som godt nok får udstyret til at fungere, men heller ikke mere.

  Hvis du interesserer dig for dit skærmbillede, må du sørge for, at du har de rigtige drivere installeret. Det drejer sig om to drivere:

 • Driver for grafikkortet (den vigtigste)
 • Driver for skærmen.

  Begge kan ses i Windows 95, ved at vælge Kontrolpanel à Skærm à Indstillinger à Skift skærmtype. Her ser du mine øjeblikkelige indstillinger:

  Du kan øverst se kortet og nederst skærmen. Begge er navngivne, og der er installeret de optimale drivere. Det gør, at Windows 95 samlet kan overskue video-systemet. Og dermed kan grafikkortet levere de optimale signaler til skærmen.

  Jeg har selv ødelagt en 17"-skærm ved at udskifte grafikkortet. Jeg fik det ny kort til at levere lige præcis det maksimale, som skærmen kunne klare - ifølge specifikationerne. Men skærmen var nogle år gammel, og havde altid kørt ved en lavere opløsning og refreshrate, som den må have vænnet sig til. I hvert fald gik det ikke i praksis – elektronikken brændte af!

  Windows driverne kæder altså kort sammen med skærm og får dem til at samarbejde:

  Standard-driveren fra Windows 95 kan ikke justere refresh-rate. Derfor skal der installeres en driver, for at få denne indstillingsmulighed aktiveret.

  Her er grafikkortet et Matrox Millennium II, som har installeret sine egne dialogbokse:

  Og her er det indstillingerne fra min notebook, der har en Cirrus Logic grafikchip, som også kan justeres:


  Duskal have installeret et drivprogram, som helt specifikt virker sammen med dit grafik-kort. Ellers udnytter du med garanti ikke dit grafikkort ordentligt. Dette forhold er der stort set ingen forhandlere, der har fået fat i. Næsten alle pc'er leveres med Windows 95 standard-driveren installeret, og så yder videosystemet absolut minimum!


  DDC

  VESA DDC (Display Data Channel) er nogle teknologier, der skulle tillade videosystemet selv at finde den optimale indstilling ved kommunikation med grafikkortet. Det virker vist ikke helt endnu.


  QuickRes

  Hvis du vil eksperimentere med forskellige skærmopløsninger, kan du benytte programmet QuicRes. Det er et lille Windows 98 hjælpeprogram, som du skal installere.

  Lav et højreklik på Windows skrivebordet. Vælg Egenskaber. Vælg fanebladet Indstillinger og klik på knappen Avanceret. Sæt så et kryds ud for feltet Vis indstillingsikon på proceslinjen som her:

  Herefter lægger programmet sig som et lille ikon nederst til højre i proceslinjen:

  Når du højreklikker på ikonen, åbner der sig en menu med alle de skærmopløsninger med variabel farvedybde, der kan vælges på din pc:

  Her kan du se, at opløsningerne på min pc går fra 640 X 480 og op til 1600 X 1200. Farvedybden går fra 8 bit (256 farver) til 32 bit.

  Bemærk dog, at højeste farvedybde for opløsningen 1600 X 1200 er 16 bit, og for 1280 X 1024 er den 24 bit.

  Kun opløsningen 1152 X 864 kan ses i fulde 32 bit farver.

  Begrænsningerne skyldes, at mit grafikkort kun har 4 MB RAM monteret. Men det har nu ingen praktisk betydning.

  QuickRes er smart, fordi du kan skifte opløsning "on the fly". Normalt skal Windows 95/98 genstartes, men her blinker skærmbilledet bare et par sekunder, så er den ny opløsning på plads.

  To skærme på en pc

  I Windows 98 er det muligt at have to skærmkort i samme pc, hver tilsluttet en skærm. Det fungerer ganske udmærket - jeg har prøvet det i flere kombinationer. Personligt synes jeg dog ikke om funktionaliteten. Det er ret forvirrende, når musen glider fra den ene skærm til den anden.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Top

  Se også om lydkort og deres teknologi .

  Læs om chipsæt i modul 2d

  Læs videre om klokfrekvenser i modul 3d.

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95/98 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.