KarbosGuide.dk. Modul 7d2.

MIDI og sequencing

Næste side
Forrige side


MIDI (Musical Instrument Digital Interface) er en specifikation, som i 1980'erne blev udviklet til kommunikation mellem synthesizere. Sidenhen har MIDI etableret sig som en pc-standard, som tillader programmer at afspille musik gennem pc'ens lydkort.

Du skriver kompositioner - musikalske begivenheder - i MIDI-formatet. Pointen er, at MIDI-filen ikke indeholder en eneste lyd! Derimod indeholder den en beskrivelse af,hvordan musikken skal spilles.

Lydene, der skal bruges til musikstykket ligger som samples i lydkortets indbyggede software eller i seperate lydfiler. Lydene stammer altså fra lydkortet. MIDI-filen rummer kun såkaldtsequencing information - altså nærmest små programmer, der beskriver hvilket instrument, der skal spilleshvornår og hvordan .

For eksempel kan en MIDI sekvens beskrive et anslag på et klaver. MIDI sekvensen indeholder da oplysninger om:

 • Instrumentet
 • Tonen
 • Anslagsstyrken
 • Hvor længe tonen holdes
 • Mv. Det eneste, der ikke beskrives er instrumentets lyd.

  Lyden dannes i lydkortet, på baggrund af samples eller på anden måde. Dermed er lydkvaliteten i dette tilfælde (MIDI) totalt afhængig af lydkortets kvalitet!

  Se denne figur:

  Når man optager MIDI-filer, sker det altså på "node-niveau". Melodien afspilles i en eller anden enhed (typisk et lydkort), der kan lægge de ønskede lyde til.

  MIDI-filer er ret små, sammenlignet med Wav-filer. Derfor kan du finde meget MIDI på Internettet. Dog er formatet ikke særligt ophidsende. Man kan høre, at det er de samme lyde, der bruges hele tiden. Indenfor MP3, MOD og sågar Koan findes langt mere spændende musik.

  Fordelen ved MIDI er, at formatet er utroligt standardiseret. Filerne kan afspilles alle steder, blot der er et lydkort. En MIDI fil er ofte begrænset af de maksimalt 120 instrument lyde, der findes på lydkortet.


  MIDI interface til keyboards

  Et keyboard (tastaturet til et klaver) kan forbindes til lydkortet via en MIDI-port. På den måde kan du optage musiske sekvenser på pc'en i MIDI-formatet (altså noderne, uden lyde).

  Du kan købe specielle pc-keyboards, eller du kan bruge et almindeligt elektrisk klaver/orgel/synthethizer fra musikforretningen - bare der er en MIDI-port på det og på dit lydkort.

  Selve forbindelsen mellem keyboard og lydkort sker med brug af et gammeldags 5-polet DIN-stik, som passer i keyboardet. I den anden ende af kablet findes et DB15 stik, som passer i lydkortets MIDI-port. Så kræver det bare et sequencer-program, så kan du optage din egen musik direkte fra keyboardet.

  Jeg har selv prøvet det, og det virkede. Jeg forbandt et gammelt, billigt elektrisk keyboard med mit Sound Blaster AWE64 Gold lydkort. Med dette lydkort fulgte programmet Cubasis. Jeg fandt keyboardet som "Local Synthesizer" i program-indstillingerne og kunne optage uden videre.  Links

 • Brazilian MIDI music
 • Anders Kornerups MIDI music
 • Apple Quicktime er en anden, generel multimedie-afspiller


 • Næste side
 • Forrige side


  Videre studier

  Læs om skærme i modul 7a .

  Læs også om lydkort i modul 7c.

  Læs om RAM i modul 2e

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs driv-programmer til Windows 95/98 i modul 6c.


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.