KarbosGuide.dk. Modul 7d4.

MP3 - ren dynamit

 • Næste side
 • Forrige side
 • MP3 står for MPEG Audio Layer 3. Det er et lydkompressions-format, der er uhyre effektivt og som har fået en voldsom udbredelse fra 1998 og fremefter.

  MP3-formatet er meget fleksibelt. Det kan bruges til kompakt lagring af musik på pc, og musikken kan hurtigt flyttes frem og tilbage mellem pc'er og andre enheder.

  Du skal bruge en ripper for at lave MP3-filer. Mere herom senere. Filerne kan så afsplilles med en player som Winamp, MusicMatch eller Windows Media Player. MP3-filer kan også brændes tilbage til CD-ROM, hvis du ønsker det:

  MP3 kan pakke CD-optagelser med en faktor på 10-12, hvor lydkvaliteten stort set ikke forringes. Man kan dog også lave meget kraftigere kompressioner, men så går det ud over kvaliteten.

  Standard fylder MP3-filer i god kvalitet cirka 1 MB per 1 minut hi-fi musikoptagelse. Det gælder når man anvender ripper ved 128 Kbit/sekund. Man dog også vælge 160 kbps, 96 kbps eller 64 kbps, som det ses her:

  Efter min mening er 128 kbps fuldt ud tilstrækkeligt, det giver en fremragende lydkvalitet og en ret begrænset filstørrelse.


  Pirateri - Napster

  MP3 kendes af mange mest fra medierne, hvor der har været omtalt store retsgaer mellem musikbranchen og forskellige websteder. Især var online-tjenesten www.napster.com en overgang meget omtalt.

  Napster var et stort netværk af musik-interesserede brugere med gode internet-forbindelser, der hver især stillede sine harddiske til rådighed for hinanden.

  Ved hjælp af Napster-tjenesten kunne man så søge på alle de til enhver tid tilgængelige MP3-numre, og man kunne frit downloade, så meget man nu orkede. det virkede, men det kunne godt tage sin tid at få hentet komplette CD'er, da man skulle fide hver enkelt nummer for sig.

  Ved indgangen til 2001 lakkede det mod enden for Napster, som var nødt til at imødegå musikbranchens krav.

  Internettet er fortsat fuldt af pirat-optagelser i MP3. Du kan finde en hvilken som helst CD, hvis du gider lede efter det. Der findes dog også web-steder (som www.mp3.com), som bugner af legal MP3 musik.


  En tysk opfindelse

  MP3-formatet blev oprindeligt udviklet af Frauenhofer, som er et tysk forskningsinstitut. Firmaet Thomson Multimedia har udtaget patent på MP3 i USA og i Tyskland, men så vidt jeg kan se, respekteres dette ingen steder.

  Standarden beskriver, hvordan MP3-filer skal se ud, men ikke, hvordan de skal laves. Alle kan lave en algoritme, som komprimerer lyd til MP3.

  Kompression

  Almindelig CD-musik fylder ca. 1,4 Megabit per sekund ( 2 X 65536 X 44100 bits/sekund). Med MP3 reduceres bitmængden til et std mellem en 8. og en 12. del. Typisk pakkes musikken i 128 eller 160 kbit per sekund.
  Der indgår flere kompressionsmetoder i opbygningen af en MP3-fil.

  Kompressionen er først og fremmest afpsykoakustisk natur . De lydsignaler, som det menneskelige øre alligevel ikke kan høre, bliver simpelthen sorteret fra! Det kan fx være helt stille instrumenter, der i meget volumniøse passager overdøves af andre toner.

  Et andet kompressionsprincip består i at forenkle lydkvaliteten fra stereo til mono i de dybe områder, hvor det menneskelige øre alligevel ikke kan registrere lydens retning.

  Endelig benyttes Huffman-algoritmen til at formindske filstørrelsen ved at tildele de mest benyttede signaler den korteste datakode. Det er en traditionel tabs-fri kompressionsmetode.

  MP3-filer kan afspilles ganske som Wawe-elementer under Windows.


  MP3-man

  I Oktober 1998 prøvede den amerikanske organisation RIAA (Recording Industry Association of America) at stoppe firmaet Diamond Multimedia fra at sælge denne smnarte lille sag. Det er en MP3Man, ganske som en Diskman, bare bedre:

  Der er et 32 MB lager af flash memory i playeren, som dermed ikke indeholder bevægelige dele. På den måde er strømforbruget meget lille (15 timer på et sæt billige batterier).

  Den senere Rio 500 afspiller blev stærkt forbedret:

 • 64 MB RAM
 • USB interface, så det er meget hurtigere at "optage" ny musik i RIO'en.

  Siden er der fulgt et utal af mere eller mindre fantasifulde MP3-afspillere, fx indbygget i mobiltelefoner og digital-kameraer.


  SDMI

  Secure Digital Music Initiative. Dette er en standard dannet af Sony, EMI og tre andre store pladeselskaber. Det er et sikkerhedssystem, som kan tilknyttes bl.a. MP3-filer, så kunstnerne (og ikke mindst pladeselskaberne) sikres imod piratkopiering. SDMI kan fx beskrive, at en musikfil kun må kopieres 3 gange.

  SDMI indbygges i MP3-afspillere som Rio og MP3-man, hvor det kontrollerer MP3-filerne. Dog hindrer SDMI (heldigvis) ikke afspilning af ulovlige, ikke-SDMI-ficerede MP3-filer.


  Playeren

  Min egen favorit-dims er ikke opfundet endnu. Jeg ville krydse en Sony MiniDisc optager med MP3 software. Dimsen kunne så have interface til pc'en - eller til bilradio, clockradio mv.

  MiniDisc er et genialt format, der rummer 140 MB. Det ville være meget egnet til denne form for musik. Der vil kunne være 2½ times MP3 i topkvalitet på sådan en disk. Meningen er, at man skulle kunne kopiere MP3-filerne direkte til MiniDisc'en, i stedet for at filerne skal optages på ny.

  Der skulle selvfølgelig være tilslutningsmulighed til både stereoanlæg og bilradio.

  Winamp

  Indtil videre må vi nøjes med at afspille MP3'er enten på MP3Man eller på pc. Jeg bruger enten Windows Media Player eller (bedre) programmet Winamp til at afspille. Med mine USB-baserede Philips højttalere, får jeg fremragende HIFI-kvalitet ud i kontoret.

  Microsoft's Windows Media Player fungerer også fint, men jeg mener, at vi skal benytte produkter fra andre firmaer. Microsoft har faktsik forsøgt at "slagte" MP3-formatet ved at komme med deres egen ikke-kompatible version (WMF-formatet).

  Det er ret typisk Microsoft: kunne de få lokket brugerne fra MP3 til WMF, så var der endnu et område, de havde fået monopoliseret. Den gik heldigvis ikke; jeg kender ikka mange, der foretrækker WMF fremfor MP3.

  Playlists

  En god player som Winamp kan gemme såkaldte playlists. Det er små tekstfiler (med efternavnet M3U), som indeholder filnavne (evt med stiangivelse) på en række MP3-filer. Player'en kan så afspille alle disse melodier i en lang køre efter hinanden. Genialt.


  Ripping

  Det sjoveste er, at lave sine egne MP3'er udfra CD'er. Af en eller anden årsag er denne praksis dog fortsat forbudt i Danmark. Man må gerne optage sin egen CD-musik til kassettebånd, men man må ikke lave en digital kopi.

  Hvis du vil gøre det alligevel, skal du bruge en ripper . Det er utroligt let. Du smider CD'en i CD-ROM-drevet og åbner ripper-softwaren. Programmet går ud på Internettet og finder titlen på CD'en, hvorefter hvert enkelt nummer brændes om til en MP3-fil med titlen som filnavn:

  Her ser du indstillingerne for optagelse med MusicMatch:

  Jeg har hidtil rippet ved en konstant bitrate (CBR) på 128 Kbs; det har været glimrende. Men nu siger eksperterne, at man får bedre resultat ved at rippe med variabel bitrate (VBR). En indstilling på 75% skulle være fin. Prøv det ...

  Hvis du ønsker at brænde en kopi af en CD på baggrund af MP3-filer, så er det utroligt let. Jeg benytter Adaptec Easy CD Creator, som fungerer upåklageligt:

  MP3 er et helt i gennem genialt format, som efter min formodning får ligeså stor betydning som kassette-båndet gjorde i 1960'erne og 70'erne.


  MP3 pro

  I foråret 2001 kom MP3 i en ny, officiel version, hvor kompressionen skulle være fordoblet uden yderligere kvalitets-tab. Det bliver spændende at se, om dette format får praktisk betydning.


  Links

 • MP3.com
 • Apple Quicktime er en anden, generel multimedie-afspiller


 • Næste side
 • Forrige side


  Videre studier

  Læs om skærme i modul 7a .

  Læs også om lydkort i modul 7c.

  Læs om RAM i modul 2e

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs driv-programmer til Windows 95/98 i modul 6c.


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.