KarbosGuide.dk. Modul 7d5.

Om digital musik - fortsat

Indholdet:

 • Koan
 • Nęste side
 • Forrige side

 • Koan music

  Koan er en standard for elektronisk musik. Og det er en facinerende teknologi, udvilket af det engelske firma Sseyo.
  Det er musik som "lever" - det ændrer sig hver gang det afspilles. Det kan måske sammenlignes med en vindharpe - hvor vinden er forskellig hver gang, bliver musikken også forskellig.

  "I too think it's possible that our grandchildren will look at us in wonder and say, 'You mean you used to listen to exactly the same thing over and over again?
  Brian Eno 1996

  Koan-musikstykkerne er små filer, som sætter en proces i gang i den pc, hvor de arbejder. Der kan være måske 8 timers musik i en fil på 12 KB! Så det er ikke selve musikforløbet, der er rummes i filen. Derimod består filerne af nogle strukturer, nogle rammer for en komposition. Disse rammer aktiveres af pc'ens regnekraft. Og musikken udspiller sig lokalt - på din pc, forskellig for hver afspilning.

 • Koan-musikken skrives specifikt til bestemte lydkort. Så du skal have enten SoundBlaster 16, 32 eller 64. éller enkelte andre fabrikater. Her er igen et godt argument for at holde sig til SB-lydkortene, det giver færrest problemer. Musikken er Internet-egnet, da filerne er så små. Jeg har fundet musik i kategorien ambient, altså lange lydforløb af elektronisk karakter. Det kan være meget stilfærdigt og meditativt, men det kan også være mere rytmisk.

  Hvis du

 • kan lide elektronisk musik la Tangerine Dream og Brian Eno
 • har et SB-lydkort i din pc og et par højttalere tilsluttet så skulle du få fat i lidt koan-software. Det er utroligt enkelt at installere og optager meget lidt plads.


  Hvordan gør jeg?

  Jeg går ud fra tre ting:

 • Du har et SoundBlaster lydkort med højttalere.
 • Du er på Internettet og bruger Netscape eller MSIE.
 • Du kan selv downloade og udpakke filer.

  Mit eksempel på en installation går på software til SoundBlaster16 og Netscape i 32-bits Windows95-udgave (Netscape Gold, version 3 eller 4). Det lyder måske indviklet, når jeg beskriver det, men det er faktisk meget enkelt:

  Du vil gerne have installeret SSeyo software, så du kan afspille de små .SKP-filer med en spændende musik. Hent først følgende: 32 bit Koan Software for Navigator under Windows 95 og SB16. Du må selv finde filen på SSeyo's hjemmeside - der kommer hele tiden ny versioner.

  Det er en selvudpakkende EXE-fil på ca. 300 KB, som du placerer i en eller anden (temporær) mappe. Filen kan slettes efter installation. Kør filen, som installerer det nødvendige plug-in i Netscape. Nu kan du gå på nettet og fx hente begynderpakken på samme server, som indeholder en portion SKP-filer. Hver af dem repræsenterer timer med elektronisk musik.

  Det bedste resultat fås med et AWE64 lydkort og et par ordentlige højttalere. Jeg har købt et sæt Altec Lansing ASC45. Det er to bittesmå sattelitter med en tung subwoofer - og en fantastisk god lyd. Det er HIFI!


  Afspilning af KOAN-musik

  Når du har installeret Koan Plug-In, kan Netscape afspille Koan-filerne! Det er lidt bagvendt, man synes, at filtret skulle virke i Windows 95, men nej. Musikken skal afspilles via en Internet-browser.

  Du placerer dine Koan-filer i en mappe (hos mig: \web\musik). Tryk så Control-o i Netscape (for open ). Nu skal du ændre filtypen, så du får aktiveret filtret:

  Nu vælger du bare melodien, så afspilles den af Netscape. Du behøver ikke at være på Internettet, du benytter bare browseren som musikafspiller. Musikken kan køre hele dagen i baggrunden, mens du laver alt muligt andet.

  Et tip til afspilning:

  Hvis SKP-filerne associeres med Netscape i Stifinderen, så kan du afspille dem direkte ved at dobbeltklikke på dem.


  Links

 • Sseyo Koan hjemmeside hvor du kan finde alt muligt. Blandt andet software, så du selv kan skrive KOAN-stykker.
 • Koan-musik til AWE32
 • SSEYO Koan home page


 • Nęste side
 • Forrige side


  Videre studier

  Læs også om lydkort i modul 7c.

  Læs om RAM i modul 2e

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs driv-programmer til Windows 95/98 i modul 6c.


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.