KarbosGuide.dk. Modul 9c07

High-end kamera: Hasselblad DFinity

 • Næste side
 • Forrige side

 • Enhver med foto-interesse kender navnet Hasselblad. I mere end 100 år har det svenske firma (Göteborg-baseret) produceret professionelle kameraer i top-kvalitet. Hvad der måske er mindre kendt, er at datterselskabet Electronic Imaging AB har arbejdet med digitale billeder siden 1985.

  I efteråret 2000 lancerede Hasselblad et helt ny digital-kamera, nemlig DFinity, som er udviklet sammen med det Silicon Valley-baserede firma Foveon, Inc.

  Nyt design med CMOS

  Det specielle ved kameraet er, at man ikke benytter CCD-elementer , som man ellers gør i de fleste andre mærker. I stedet er der tre lysfølsomme elementer af CMOS-typen.

  I de traditionelle CCD-baserede kameraer placeres et RGB-filter (mosaic filter ) over CCD-elementet, hvorefter billedets farvesammensætning beregnes. Det er ikke ideelt; der burde være tre CCD-elementer, ét for hver farve.

  Foveons CMOS-teknologi giver mulighed for at benytte tre lysfølsomme elementer, ét til hver af RGB-farverne (Rød, Grøn, Blå). Dermed undgås de forvrængninger som moiré og "artefakter", som ofte kommer med i de traditionelle single-sensor kameraer, hvor kameraets software i realiteten skal "gætte" den enkelte pixels farve.

  Tre sensorer

  I Hasselblad/Foveon-kameraet er der monteret 3 stk 4 megapixels sensorer omkring et prisme, som opsplitter lyset i de tre grundfarver. På den måde kan man tage tre billeder i ét hug - et i hver farve, og dermed opnå et "ægte" truecolor RGB-billede på op til 48 MB.

  Teknisk kamera

  Hasselblad/Foveon DFinity er ikke et kamera for den almindelige bruger; det er beregnet til teknisk brug. Der er fx ikke nogen søger indbygget.

  Kameraet tilsluttes pc'en via et FireWire -kabel. Derefter virker pc'ens skærm som søger! De tre sensorer afleverer et videobillede til pc'en, og der kan man så zoome ind og fokusere helt ned på enkeltpixel-niveau. Ligeledes er der mulighed for en særdeles avanceret korrektion af farver under optagelsen, som skulle give billeder helt på højde med de bedste analoge optagelser. Al betjening foregår via pc!

  Der kan optages et billede pr. 1,5 sekund, og data overføres altså direkte til pc'en. Der kan tilsluttes Canon EOS-objektiver ved hjælp af en adapter.

  Selvom kameraet ikke får den store udbredelse blandt os almindelige brugere, så er det alligevel meget interessant. Hvis løfterne bliver indfriet, kan vi forvente en række ny CMOS-baserede triple-sensor kameraer!

  Se omtalen på Hasselblads hjemmeside, hvor der er eksempler på de utrolig flotte optagelser.


  Ambitioner hos Foveon

  Foveon har store ambitioner med deres CMOS-chips. De produceres blandt andet i 0.18 mikron teknik, hvilket adskiller dem fra de traditionelle CCD-elementer, der er i 0.35 og 0.5 mikron proces teknik. De mindre ledere i selve chippen gør det muligt at placere mange flere billedpunkter på samme areal, og energiforbruget pr. billedpunkt reduceres også kraftigt.

  Foveon annoncerede i sommeren 2000 et nyt 16,8 megapixel CMOS-element:

  Denne chip indeholder 70 millioner transistorer, hvilket er næsten dobbelt så meget som i en Pentium 4-processor. Ifølge Foveon er målet at fremstille digitale billeder, der er bedre end det som kan opnås med film!

  Hvis nogen vil fremstille et kamera med tre af de ny sensorer, som kan give et billede på 4096 X 4096 pixels i ægte 24 bit RGB - så må de gerne sende os sådan et!


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.