KarbosGuide.dk. Modul 9c09

Fuji 4. generation Super CCD "SR"

 • Næste side
 • Forrige side

  idg580


 • Du kan læse om Fujifilm og deres meget avancerede Super CCD-elementer i hæftet: "Digitalkameraet fra A til Z". Men nu (februar 2003) er Fujifilm kommet med 4. generation af billedsensoren, og den lover endnu bedre ydelse.

  Fire gange bedre dynamik

  Et af de store problemer med digitalkameraet er den manglende dynamik. Dynamik er kameraets evne til at registrere forskellige lysstyrker. Hvis dynamikken ikke er stor nok, risikerer man fotos, hvor de lyse områder "brænder ud" til rent hvide pletter uden billeddetaljer. Dele af fotoet bliver altså overbelyst, som jeg prøver at vise det her:

  De professionelle kameraer, fx digitale bagstykker, der arbejder med langt større CCD-elementer og dermed "dybere pixelbrønde", kan have en imponerende dynamik. Den kan være bedre end for selv de bedste film. Men for almindelige digitalkameraer er dynamikken ikke imponerende, billederne kan let blive overbelyste.

  Med de ny 4. generations Super CCD-elementer med "SR-celler" har Fujifilm for alvor fået greb om dette problem. I stedet for at gøre alle fotocellerne større (og dermed give dem et større potentiale), deler man hver enkelt celle op i to pixels, med hver sin følsomhed.

  Den store S-pixel svarer til den almindelige celle i de eksisterende CCD-elementer. Den lille R-pixel er ny. Den er beregnet til opladning, når der er meget lys. Det betyder, at de billedområder, der ellers ville brænde ud, pludselig kan få dynamik og dermed detaljer via informationerne fra den lille R-pixel. Det er rigtig smart tænkt - og det virker, dynamikken bliver fire gange større (6 decibel).

  Her har jeg "lånt" en figur fra Fujifilm og tilføjet mine egne forklaringer. Bemærk, at hver celle i princippet består af to pixels; den lille "R"-pixel og den store "S"-pixel:

  983

  Fordelen ved den ny type billedsensor er altså, at man kan forene billeddata fra både store, følsomme og små, mindre følsomme celler. Og på den måde får man både mange pixels og stor dynamik.

  Fujifilm mener selv, systemet minder om filmens struktur, hvor der er korn i forskellig størrelse. Det er da måske en meget fin analogi, omend ikke helt præcist. I en analog film er der teoretisk set en næsten uendelig variation i kornstørrelsen. Med den SR-CCD er der to "korn-størrelser", stor og lille ...

  982

  Det bliver spændende at se de første kameraer med SR-elementer. Modellen Fujifilm FinePix F700 Zoom er annonceret til oktober 2003.


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2003 by Michael B. Karbo.