Tip 19. Jeg har for lidt plads på min harddisk...

Ofte synes folk, at de har for lidt plads på deres harddisk. Men lige så ofte er det egentlige problem, at der er et gudsjammerligt rod i data og programmer. De mest almindelige fejl er:

Uhensigstmæssig partitionering af harddisken. Med Windows 98 bør man kun have én partition, ét C-drev, hvor alle data ligger. Underopdelingen i D- og E-drev giver for langt de fleste kun øget spildplads og rod.

Dubletter. Hvis programpakker som Netscape Communicator, Internet Explorer for slet ikke at tale om Microsoft Office ligger i flere udgaver - så er der ikke noget at sige til, at der er pladsmangel. Dette ser jeg næsten alle steder.

Generelt rod og mangel på struktur og oprydning. Folk installerer alverdens programmer - og det er da også sjovt - som de henter på Internet og låner hos hinanden. Men hvis man ikke har en fast opdeling af harddisken til de forskellige typer data, så er det umuligt at få ryddet op, når der er brug for det.

En model for udnyttelse af harddiskens plads

Din harddisk skal være én stor partition (et C-drev), som formateres med FAT32 under Windows 98. Herefter foregår al installation og anden data-lagring efter følgende retninglinjer:

 • C:\Windows indeholder som navnet angiver
 • C:\Programmer indeholder alle programpakker
 • C:\Utils indeholder *alle* små-programmer (fax mv.)
 • C:\Temp indeholder alt det midlertidige, alt det som er til test mv.
 • C:\Dokumenter\Download\Program1 indeholder de downloadede og udpakkede filer til Program1
 • C:\Dokumenter\Download\Program2 indeholder de downloadede og udpakkede filer til Program2.
 • Når programmerne er "godtaget" som værende af blivende værdi, flyttes de til C:\Utils\Program1 etc.
 • C:\Tekster indeholder alle bruger-dokumenter fordelt i en dynamisk struktur af et hav af undermapper. Du skal løbende oprette ny undermapper, og flytte og slette blandt de gamle, så din dokumentstruktur passer til dine arbejdsopgaver.
 • C:\Backup indeholder alle sikkerhedskopier.
 • C:\Diske indeholder (evt. - hvis man har plads nok på harddisken) installationsdisketter/CD-ROM'er til de vigtige programmer, man ikke selv har originaler til.

  Pointen er, at systemet overholdes et hundrede to og tyve procent!!! Og det er sgu ikke så svært - det kræver en smule nærvær og omtanke ved installation/download.

  Om at oprette mapper

  Husk hele tiden at oprette ny mapper - det kan du gøre direkte fra såvel download-dialogboksen som fra Gem-dialogboksen. Brug denne knap:


  Er det besværet værd?

  Alt dette kedelige besvær - såsom at skulle tænke sig om hver gang - det tjener sig tifold ind ved stabilitet og overskud i det daglige arbejde. Alternativet er halvårlige geninstallationer af hele molevitten, data-tab og tidspilde. Sådan er det bare. Jeg taler ud fra mere end 12 års erfaring.

  Andre tips til mere plads

  Windows 98 fylder godt i sig selv - op mod 300 MB. Du kan sagtens slette alle de overflødige filer ved hjælp af diskoprydning (læs herom i "Windows 98 - lær det selv".

  Vær også opmærksom på filsystemet. Har du en ældre PC, som er opgraderet fra Windows 95, er filsystemet på din harddisksikkert traditionelt FAT-16. Det skal du få opgraderet til FAT-32. Derved kan du frigøre op til 25% mere fri diskplads!


  [top]

  Forrige tip
  Nęste tip