Fototime Fotoalbum - freeware billedbrowser

Fotoalbum er en gratis billedbrowser, der dækker alle behov! Efter på skift at have benyttet CompuPic, ACDSee og ThumpsPlus, har jeg nu endelig fundet den ultimative billedbrowser. Tak til Peter Wiwe for tippet! Læs mere om billedbrowsere her.

Fotoalbum har masser af fordele:

 • Programmet kan alt det de andre kan (tror jeg da).
 • Fotoalbum er stabil, hvilket ikke kan siges om de andre produkter.
 • Og så er den 100% GRATIS - ikke noget med 30 dages prøvetid eller begrænset funktionalitet.

  Fotoalbum virker udmærket. Billedbrowseren er uundværlig for enhver, der arbejder med digitale billeder. Hvis du ikke bliver glad for FotoAlbum, vil jeg anbefale Jasc After Shot, der virker mere stabil.

  Hent programmet FotAlbum her. Der er tale om en installationsfil på 4 MB, hvilket faktisk ikke er særlig meget for et program af denne type. Der kommer løbende ny versioner, så brugerfladen kan have ændret udseende i forhold til det, du ser i skærmdumpsene herunder.


  Brugerfladen

  Når du har installeret og åbnet Fotoalbum, ser du dette skærmbillede:

  Det minder om andre billedbrowsere, og som tilfældet også er med andre, så skal man lige lære programmet at kende. Her skal du starte med at angive en hovedmappe for dine billeder:

  Derefter skal du udpege den mappe, som rummer al din grafik (og den skal være samlet i et bestemt mappe-hierarki, ellers får du aldrig styr på filerne):

  Klik på Next og på Finish, så er det OK.


  Hvordan virker den?

  Som alle billedbrowsere, så er meningen, at billedmassen på din harddisk skal scannes én gang for alle. Problemet med billeder er, at hvis man skal overskue dem, så skal de indlæses. Så hvis du har en mappe med 50 billeder, der hver fylder 1 MB, så tager det lang tid at "scanne" sådan en mappe, for at se filernes indhold.

  Billedbrowseren opbygger en database, som gemmes på harddisken. Denne database indeholder alle de "thumpnails", som vises, når du browser gennem mapperne. På den måde bliver det hurtigt at bladre gennem billedarkivet.

  Du kan gennemtvinge en scanning af alle mapper på denne måde:

  Du advares om, at det kan tage sin tid. Det giver sig selv, der kan være tusindvis af billeder, der skal scannes og registreres!

  Alle disse oplysninger gemmes i en håndfuld filer, som Fotoalbum gemmer i rodmappen:

  Indexet kan være ret stort (50 MB som i tilfældet herover), og det er min erfaring, at det kan betale sig at gemme ændringer undervejs, mens programmet scanner mapperne:

  I det hele taget kan programmet godt opføre sig lidt underligt under scanningen. Blandt andet ses alle billeder øjensynlig i alle mapper, men det skal du ikke lade dig gå på af. Lad det få sin tid til at gennemføre scanningen og den efterfølgende lagring af resultatet i databasen. Så virker det!


  Brug browseren

  Når først mappestrukturen med billederne er scannet, er det tid til at bruge programmet. Jeg har fundet én metode - men der er andre. Jeg klikker simpelthen på knappen Explore:

  Derefter bruger jeg det venstre panel til at navigere i mapperne:

  Når jeg vil gennemse en mappe, dobbeltklikker jeg simpelthen på et af billederne i den:

  Så indlæses billedet i hele vinduet, der nu fungerer som et slideshow:

  Her kan jeg bruge piletasterne til at skifte frem eller tilbage i billedrækkefølgen.

  Et tast på Esc afbryder slideshowet. Hvis du vil have showet til automatisk at skifte billede efter et antal sekunder, skal du se indstillingerne (fås med F12). På fanebladet Full screen fastsætter du, hvor lang tid, det enkelte billede skal vises:

  Jeg foretrækker at lade billederne blive på skærmen i omkring 10 sekunder. Man kan jo altid skifte videre ved at taste på PilHøjre.

  Noget andet browser-vinduet kan bruges til, er at hente billeder til andre programmer. Jeg bruger fx Photoshop til redigering. Når jeg skal finde et bestemt billede, benytter jeg selvfølgelig Fotoalbum. Så trækker jeg billedets miniature ned mod proceslinjen:

  Jeg trækker ned til jeg rører Photoshop-knappen i proceslinjen. Venter lidt, så den klikker ind, og Photoshop-vinduet maksimeres. Trækker derefter opad i vinduet og slipper. Vupti, så indlæses billedfilen i Photoshop! Det er rigtig smart.

  Du kan også slette filer fra browseren med tastningen Control+Delete.

  Du kan rotere billeder i ryk af 90 grader fx med Alt+Control+r.

  Under billedegenskaber kan du bl.a. aflæse blænde og hastighed, hvis billedet er taget med et digitalkamera. Disse oplysninger gemmer kameraet i JPEG-filen:


  Introduktion til billedbrowsere


  Copyright 2001 Michael Karbo.